Solidaritet med det iranska folket!

Hur kan UD ha mage att skicka svensk ambassadör till  Mahmoud Ahmadinejads presidentinstallation?  
Hela världen har tack vare modiga unga iranier fått vetskap om vad som hänt efter det att misstankarna om valfusk uppdagades. Protester och demonstrationer slogs ned  med  våld av kravallpolis och Basij-milisen   Demonstranter och  regimkritikerblev slagna, kidnappade och fängslade. Utländska journalister förbjöds att rapportera, mobilnätet stängdes ned och man började jaga oppositionella på Internet.

Dagligen kommer det information om situationen i Iran via bloggar, youtube och twitter. Roya har samlat ihop youtubeklipp som visar på hur iranierna idag  hittar olika sätt att föra fram protester mot regimen.

Från Twitter idag:
-Alireza Firouzi an other student of Zanjan Uni has been sentenced to one year and 4 months prison #iranelection 
-Bahram Vahedi,Sourena Hashemi, Arash Rayeji ,Payam Shakiba and Mohammad Hasan Joneidi each has been sentenced to 1 year prison #iranelection

Rättegångarna är ett vidrigt spektakel där fängslade avlägger bekännelser efter tortyr.

Att gömma sig bakom EU-ordförandeskapet duger inte. Såväl EU som FN har riktat kritik mot regimens hantering av protesterna. Sjumilakliv skäms för att vara svensk idag. Jag blir förbannad över denna avsaknad av politisk kurage.

Senaste inlägg:Kravallpolis och militär mot studenter i Teheran.
 Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Intressant.se

Under strecket________________
Anna Wester skriver omSolidaritet med Sheik Jarrah

Kommentarer
Postat av: Utlandssvensk

Som EUs ordförandeland skickar Sverige sin ambassadör som företrädare för just EU. Troligen för att EU som helhet inte är enade om huruvida man skall bojkotta. Då kan inte Sverige ställa sig i ett hörn och säga "vi vill inte". Dock kan enskilda länder inom EU göra det.Det andra är att man nog måste skilja på diplomatrollen och den roll som till exempel statsöverhuvuden och stats-/premiärministrar har.Där dessa kan stänga och öppna dörrar är diplomatens roll att till nästan varje pris hålla dörrar öppna. Det är den kanal man har kvar om alla andra kanaler har frusit. Bästa sättet att ha koll på djävulen, eller sin fiende, är ju att prata med dem.En av de hårdaste diplomatiska markeringar man kan göra, är att ta hem sin ambassadör. Det är nästintill en krigsförklaring. Det gör man normalt inte om det handlar om inrikes affärer som ett val.

Sverige och många andra länder har diplomater som möter dåliga skurkaktiga ledare hela tiden därför att det faktiskt är deras jobb. Att vara med på installationen skall ses just på det sättet: "vi fortsätter dialogen trots att vi är kritiska". För vad är alternativet till dialog?

2009-08-05 @ 17:32:20
Postat av: annarkia

Hur avser ambassadören att kommunicera för att påverka utvecklingen i Iran?

Närvaro vid en omtalad presidentinstallation ger stöd åt en regim som grovt kränker mänskliga rättigheter.

Europakonventionen och FN´s deklaration om de mänskliga rättigheterna borde vara ett levande dokument som ger det internationella samfundet skyldighet att reagera.

2009-08-05 @ 19:11:11
Postat av: Yashar

Den här kampen i Iran handlar inte bara om Iran nämligen. Det handlar om hela världen!

För att världen ska utvecklas till nåt bättre måste hela världen, eller så mkt som möjligt, bli demokratiskt.Ett demokratisk Iran skulle stabilisera hela mellanöstern! Bidra till fred mellan Palestina och Israel. Vilket i sin tur bidrar till världsfreden och slutet på terrorism.Det är så otroligt mkt mer som står på spel än bara själva valet i Iran. Det som är värst är att studenter har talat ut till CNN och sagt just detta - "att iranier hatar inte andra, iranier vill vara en aktiv medlem av världssamfundet inte isolera sig. Iranier vill inte kriga med Israel, iranier hatar inte amerikarner. Hur kan världssamfundet låta en regering som brutalt utan nåd kör över sin befolkning att ha nukleära aktiviteter"Låt oss se motsatsen. Ett iran ledd av Ahmadinejad vill "utplåna Israel från kartan". Skaffa kärnvapen. Isolera Iran ännu mer. Göra en mix av Talibarnerna och Nordkoreas styre av Iran = Riskera hela värdsfreden!Sedan vi, som lever i den såkallade demokratiska världen har våran kamp. Allt i våra samhällen är så pass självdrivande att folk inte engagerar sig mer. Vi håller på att förlora demokratins kärna här, i västvärlden.Ungdomar i Iran tittar på våra samhällen med beundran och avund. Medans vi som bor här bryr oss inte så mkt. Vi är upptagna med att konsumera och följa TV-underhållning.DEN Gröna demokratirörelsen är lika aktuellt för västvärlden som för resten av den utvecklande världen. Genom att stödja de och bära t.ex Grönt så visar VI i väst våra ledare vart vi står och tror på fortfarande!I slutändan kan man bryta ner alla människor i världen i två grupperingar. Och beroende på vilken grupp som "vinner" kommer världen att utvecklas åt ett håll. Vilka två grupper? De som har Hjärta och de som inte har Hjärta! Det är en kamp mellan cynism och hopp.Genom att visa eller inte visa stöd till den Gröna rörelsen i Iran visar man även vilken grupp av människor som man tillhör!Sverige borde ha ställt sig i gruppen som har Hjärta!Så jag skäms att vara svensk idag inte bara för att Sverige närvarade en regering vars existens hotar världsfreden och står för allt ont i världen. Jag skäms att vara svensk idag för att resten av världen fick se oss göra det..

2009-08-05 @ 21:48:38
Postat av: mums

Jag tycker det är svårt att avgöra vad som pågår. Följer med nyheter o bloggar, och finner att det är många som säger att det är England, USA och Isral som ligger bakom uppviglingarna i Teheran. CNN och BBC. Svenska bloggare som säger att Ahmadinejad är vår hjälte och 12 juni en glädjedag för alla muslimer. Att det är reaktionära monarkistiska exiliranier som piskar upp ett iran-hat i väst inklusive i Sverige. Att Iran har en demokrati som delvis är bättre än Sveriges. Vad ska man tro? Vem ska man tro på?

2009-08-06 @ 12:10:40
Postat av: annarkia

@mums

Du återger den iranska regimens ståndpunkter. Ren och skär propaganda.

2009-08-06 @ 14:01:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback