Igelkottens elegans

Redan första sidan drar mig med kraft in i Renées värld. Hennes inre dialog med Palliéres son av fransk storföretagare får mig att falla platt för romanen "Igelkottens elegans" som så finurligt skildrar skönheten i livet bortom ytligheten. I en tid då just yta fått allt för stor betydelse är berättelsen befriande.
Renée portvakterska i Paris gör sitt yttersta för att dölja sin allmänbildning och skarpa intellekt. Hon älskar Tolstoyär enormt beläst och   har troligen läst Marxs samlade verk . Allt för att inte reta upp husets fina och rika invånare sätter hon upp en fasad av  obildad och vresig portvakterska. Några få ser igenom den fasaden. Så spinns banden mellan några av husets innevånare så olika men ändå så lika.
Igelkottens elegans av Muriel Barbary tar fullkomligt andan ur mig. Den sociala satiren och hela atmosfären. Den djupa vänskapen mellan människor som är annorlunda. Glädjen, sorgen och ropen om att bli sedd.  Katterna. En roman med djup som måste få ta tid.
Jag ser fram emot att få utbyta tankar runt boken och om livet med vännerna i bokcirkeln.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer
Postat av: ailas

Ojjj, du beskrev precis det jag ville ha sagt om denna bok! Den fullkomligt bedårade mig; en av de bästa jag läst... och jag har läst många. :)

2009-09-11 @ 19:51:20
URL: http://ailas.svenskablogg.se/
Postat av: annarkia

@ailas

En fantastiskt njutbar bok. Tack för att Du föreslog den.

2009-09-11 @ 20:04:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback