Ett rättssamhälle i utförslöpa.

-"Fildelningssajten Pirate Bay stängdes ner ... efter att ett bolag som levererar kapacitet till sajten hotats om vite. Det är första gången något sådant sker i Sverige och Daniel Westman, forskare vid Stockholms universitet, ifrågasätter om det är proportionerligt i förhållande till informations-, och yttrandefrihet." (SvD)

Att detta sker innan domen mot The Pirate Bay vunnit laga kraft är otroligt. Var är rättssamhället på väg och vad kommer att hända härnäst. Har Stockhoms tingsrätt bakvägen börjat praktisera Telekompaketet?
Många bra inlägg har publicerats varför  jag nöjer mig med en mer personlig betraktelse från min egen verklighet.

Vår stuga på kusten ligger vid en privat väg och där  finns endast ett fåtal hus. I ett av husen bor en grabb som är nybliven bilägare. Vägen är smal och krokig och kräver ständigt underhåll. Grabben gör som många av oss gjorde i den åldern. Kör fort och ser vägen som sin egen autostrada. Dammet yr och några är oroliga för att bli överkörda medan andra grymtar om vägunderhållet.  Markägaren som bor i ett av husen  börjar tala om att helt enkelt stänga av vägen för att stoppa grabbens framfart. Men.. försökte jag invända och fick till svar vi gör det efter ert hus så drabbas inte ni. Men ...de andra då ?

Om nu detta blir verklighet kommer då någon att hälla en spikmatta vid infarten inspirerad av den eller de som hackade sig in på Black Internet igår? Nu tror ju jag att förnuftet kommer att segra över känslorna. och min vanligtvis trevige granne nere i backen hittar en annan utväg.
 
Ett är säkert det är svårt att stifta och upprätthålla lagar som går stick i stäv med teknikens möjligheter.

Media:DN1, 2, 3, SvD1, 2, 3, 4, IDG,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,,  ,,  ,  , i

Kommentarer
Postat av: Mike

VA VA VA??Innan Dom??Vem FAAAAAAN Ligger Bakom Detta.Här Ska FANIMIG HUVUDEN RULLA.Hur Jävla Olagligt var inte detdär då??Nu får dom fanimig ta och ge sig.

2009-08-26 @ 13:39:36
Postat av: Tor

"Har Stockhoms tingsrätt bakvägen börjat praktisera Telekompaketet?"Exakt vad i Telekompaketet menar du att de skulle börja praktisera?

2009-08-26 @ 14:00:01
Postat av: Mikael Magnusson

Dom har storhets vansinne.Ska dom sätta hela världen i fängelse eller...Dom håller på att förlora makten genom internet (Massmedia, USA Etc)Dom är rädda så dom skiter på sig.2009-08-26 @ 15:05:36
Postat av: scaber nestor

@Tor.Avskaffandet av budbärarimmuniteten.I Telekompaketet ingår strofen "Lawful Content" på några ställen, vilket en av Henrik Hansson's (Åsa Torstenssons politiske sakkunige) tjänstepersoner i direktsändning hävdade inte var fallet.Det tog bloggsfären ungefär 30 minuter att visa på den lögnen från regeringskansliet.http://scabernestor.blogg.se/2009/may/regeringen-far-med-osanningar-lawful-content.html

2009-08-26 @ 16:38:37
URL: http://scabernestor.blogg.se/
Postat av: Tor

@scaber nestor:

Jag håller helt med om att "Lawfult Content" är en bedrövligt dålig ordalydelse och att man bör kämpa för att få bort den. Men faktum kvarstår ändå att de två styckena innehåller "could be established" och "authorities may promote cooperation". Det är knappast något som avskaffar budbärarimmuniteten eftersom det inte är tvingande.Om Telekompaketet går igenom kan Sverige fortfarande välja att inte bry sig om dessa paragrafer. Men missförstå mig inte, jag tycker ändå att det är hemskt viktigt att få bort dem efter vi inte ska fylla våra lagar och direktiv med en massa blaj och propaganda (minns tex. begreppet "kommersiell skala" som de svenska lagstiftarna inte kunde förstå och därför införde i den svenska upphovsrättslagen rakt av - de övervägde att använda ett tydligt begrepp som är standard i andra svenska lagar men vågade ifall begreppet i rättspraxis skulle komma att tolkas olika än de tänkt senare).Vad tingsrättens dom visar är väl snarare att vi inte ens idag har något uttryckligt skydd i lagen som skyddar mot vitesförbud riktade mot internetleverantörer i de fall de har fått kännedom om innehållet i den trafik de förmedlar. Kanske borde vi se till att stifta sådana lagar.

2009-08-27 @ 07:11:56
Postat av: annarkia

Det var det här som striden om telekompaketet handlade om: ifall internetleverantörer skulle kunna göras ansvariga för innehållet i det som de bara förmedlar. Vi pratar om det, som kallas budbärarimmunitet; att budbäraren aldrig är ansvarig för innehållet i ett förmedlat meddelande. På juridiska kallas det också common carrier eller mere conduitHar domstolen befogenhet att ta ett sådant beslut de gjort?

/anna

2009-08-27 @ 11:14:30
URL: http://annarkia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback