En krisbudget som inte möter krisen

Köerna till socialkontoren runt om i landet ökar. Det är tidigare okända grupper som behöver hjälp. Det är ungdomar, arbetslösa och sjuka som utförsäkrats . Samtidigt har arbetsförmedlingens resurser kraftigt försämrats enligt en undersökning från ST. Hårdast slår krisen mot de unga som är de som först får gå när varslen läggs.  Antalet arbetsförmedlare har minskat och platser i arbetsmarknadsutbildningen nästan halverats sedan 2006. Enligt Syrén och Carnhede i ST går regeringens jobbpolitik ut på att kontrollera att arbetssökande söker jobb. 

Det är mot den bakgrunden regeringens vårbudget måste ses. Det man nu presenterar som "storsatsningar" mot ungdomsarbetslöshet är småpotatis jämfört med vad man tidigare skurit bort.   Utvecklings- och jobbgaranti innebär i praktiken inget annat än att söka jobb som inte finns eller att i bästa fall få en praktikplats utan riktig lön.
De satsningar regeringen själva anser offensiva är egentligen synnerligen defensiva åtgärder. Passiva insatser som inte räddar jobb. Ett sätt att gömma undan arbetslösa och utförsäkrade. Ett sätt att dölja att det svenska trygghetssystemet urholkats och det  i en tid då den allvarligaste krisen i mannaminne hotar.

Kommunerna får inga pengar i år trots att krisen väntas slå hårt mot kommunanställda. De som enligt regeringen står för kärnan i välfärden, skolan, barnomsorgen och vården. Lärarförbundet  pekar på  att pengarna kommer för sent för att få någon inverkan på nästa års nedskärningar i kommunerna. Följden blir större elevgrupper och en otryggare miljö för barnen. Ett problem som Jan Björklund tänker lösa med disciplinära åtgärder mot de barn som inte håller måttet.

Alliansen följer troget den inslagna vägen  den nyliberala och anser att bästa sättet att klara sig ur krisen är att spara på statsbudgeten och låta marknaden sköta resten. Den politik som på 30-talet fick så förödande konsekvenser den upprepas ånyo år 2009 av alliansen.

Bloggat: Krassman, Svensson, Röda Malmö, Ett hjärta rött Alliansfritt Sverige, P Andersson
 Media: SvD DN DN2 Sydsv AB AB2 Intressant
Läs vad andra skriver  om politik, regeringen, vårbudgeten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback