Hämnd, återanpassning eller vad?

Efter att ha läst artiklar och blogginlägg om Annika Östberg är jag minst sagt mörkrädd. Fallet har väckt starka känslor. Vad diskussionen handlar om är  vilken funktion ett straff ska fylla. 
Annika Östberg har dömts för mord, som hon inte själv utförde men väl bistod. 28 år i ett amerikanskt fängelse är en lång tid.  Att låta en livstidsdom bli livstid är inhumant såvida inte personen ifråga anses vara en fara för sin omgivning och samhället.  Att sona att man medverkat till en annan människas död anser många  i princip omöjligt.  Ett så långt straff som 28 år är å andra sidan ett förbrukat liv.  I ett samhälle som utgår från humanism och demokrati måste människor ges en andra chans.
Ett öga för öga synsätt tillhör en förgången tid
Långa fängelsestraff vare sig avskräcker eller återanpassar till samhället. Det är USAs  rättsystem  ett tydligt exempel på.   Därför bör Annika Östberg  släppas ur fängelset så snart som möjligt. Då får hon chansen att leva ett vanligt liv, att jobba och göra rätt för sig som alla vi andra. Annika Östberg har suttit av många år av sitt liv som  straff och någon gång måste hon få gå vidare. Det är absolut bäst både för henne och för samhället. Att hitta rätt i ett samhälle som är så olikt det hon lämnade för 30 år sedan blir en tuff match.  Det handlar om mer än att hitta ett jobb och stå på egna ben.  Det handlar om att bygga relationer till fler personer än en mamma som övergav henne i en annan tid och om att bygga upp en identitet utanför fängelsemurarna. För att klara det behövs mycket stöd från både omgivning och samhälle.

Läs "Klarar Annika Östberg ett liv i frihet? (signerat Kjellberg)

Bloggat: SvenssonKulturbloggen Mymlan Kjellberg Röda Malmö
Media: SVD1, 2, 3, DN1, 2, AB1, 2, Expr

Andra bloggar om , , ,, , Intressant.se


Kommentarer
Postat av: Janne

Bra skrivet! Har skrivit liknande inlägg om Mattias Flink på min blogg. Tycker att det är dags att han får en andra chans också, även om jag varit arbetskamrat med en av dem som han sköt ihjäl.

2009-04-09 @ 13:35:48
URL: http://blogg.aftonbladet.se/21512/
Postat av: Zac

Resonerar du likadant för Malexandermördarna om sisådär 15år?

//Zac

2009-04-09 @ 13:36:40
URL: http://www.wiktzac.com
Postat av: Fredric Kjellberg

Tack för din länkning!

2009-04-09 @ 13:37:46
URL: http://signeratkjellberg.se
Postat av: Nicke

Du har, i mina ögon helt rätt!Någonstans måste man ändå resonera kring tanken: när är ett brott sonat? Om man inte kör Livstid, med den korrekta innebörden att livstid=tills dess att du dör i fängelse, så bör väl ändå närmare 30 år i ett hårt amerikanskt fängelse vara tillräckligt? Hon har suttit mer än halva sitt liv, för ett brott som hon hade fått kanske 1/3 av strafftiden om det begåtts i Sverige.I mina ögon är själva brottet hon varit med och gjort oförsvarbart, MEN, hon har straffats och det jävligt ordentligt.

2009-04-09 @ 14:29:43
URL: http://pingpongkingen.blogspot.com
Postat av: Klas

Har man ihjäl en polisman ska man sitta livet ut. Nu är det fritt fram för henne att döda igen.

2009-04-09 @ 15:08:48
Postat av: annarkia

@Zac

Ett straff som avtjänats är i min värld avtjänat.Att ge människor en andra chans, att försonas och gå vidare är den enda möjlighetens väg. /anna

2009-04-09 @ 20:19:05
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: johan wiklund

De som hyllar henne gör mig rädd.och de som inte förstår att försoning kräver uppriktig ånger, inte ångest över att ha åkt fast.2009-04-10 @ 04:52:59
Postat av: annarkia

@ johan wiklund@johan wiklund

Annika Östberg har ett grovt kriminellt förflutet och har suttit i amerikanskt fängelse i 28 år. Det är ett faktum och inget att hylla. Att anse att hon har rätt att gå vidare när hon avtjänat sitt straff är en helt annan sak.

Vad gäller din syn på försoning håller jag helt med dig./anna

2009-04-10 @ 12:55:57
URL: http://annarkia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback