Stridsvagnar rullar åter på Bangkoks gator.

Thailands politiska situation kan liknas med en ond spiral av demokratiska val, folkresningar och militärkupper. Än en gång kablas bilder på stridsvagnar på Bangkoks gator ut över världen.
 Den här gången är det de röda som demonstrerar mot sittande regering som kom till makten efter de gulas stora demonstrationer och ockupation av Bangkoks flygplats i slutet av förra året. Då höll sig militären passivt och i bakgrunden. Militärens inaktivitet under ockupationen av flygplatsen visade  vems sida den står på. De gula representerar den gamla makteliten i landet och står knappast för någon demokrati. De vill utestänga landsbygdsbefolkningen från den politiska scenen genom att  bara låta 30 procent av ledamöterna i parlamentet ska ska väljas av folket.

Nu är det konfrontation och skarpa skott som gäller.Den  thailändska militären har använt skjutvapen mot  de röda demonstranterna   i Bangkok  Många människor har blivit skadade av militären som skjutit  mot demonstranterna som tagit sig in i inrikesministeriet och tagit över stridsvagnar. Demonstranterna har besvarat militärens eldgivning med våld i form av skottlossning och brandbomber.


De röda är anhängare till premiärministern Thaksin Shinawatra  och är absolut ingen vänsterrörelse. Thaksin avsattes av militären 2006. Under Thaksins regim rådde mer eller mindre envälde med omfattande korruption samtidigt som social reformer skapade bättre levnadsförhållande för många.

Bakom turistparadisets soldränkta stränder finns en annan verklighet som gång på gång får utlopp i det som nu  sker på Bangkoks gator. Protester och motprotester som möts av militär och polis.
Bakom turistfasaden  finns politisk repression och ständigt lurande militärkupp för att kväsa motsättningarna mellan olika politiska falanger. En maktkamp mellan  gammal och ny maktelit där militären står på den gamla elitens, de gulas sida.
Många thailändare har på senare tid fått det bättre ekonomiskt  samtidigt som den thailändska ekonomin försämrat drastiskt. 
Klyftorna är stora och inkomstfördelningen ofattbar skev. Fattigdomen finns fortfarande på  landsbygden och är utbredd framför allt bland bergsfolken i norr och i de muslimska områdena i söder. 
 
Källor:
 

Domstolen visar militären vägen?

Thailand på väg bort från demokratin

Landguiden, utrikespolitiska institutet,
 
Bloggat: Jinge, igen, Svensson,  Röda Malmö
Media: SvD 1 2 3 DN 1 2 3 4 Dagen  AB EX
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , 

Intressant?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback