Opinionsundersökningar som självuppfyllande profetia?

 Olika opinionsinstitut redovisar olika resultat när det gäller väljarstödet. 
Sifos undersökning som presenteras i SvD ger oppositionen ledartröjan om än knappt medan Scoop i DN vill klä alliansen i den tröjan.  Största partiet är i båda undersökningarna det socialdemokratiska partiet. Sverigedemokraterna  får inte i någon undersökning in sin fot i
riksdagen. 

Mediebilden av Mona Sahlin är fortsatt extremt negativ medan alliansen framställs med hjältegloria och ständigt leende ansikten.  Frågan är om det är mediebilden  och opinionsundersökningarna som kommer att avgöra valet. Sakfrågorna blir andrahandsfrågor och frågor om ledaregenskaper och trovärdighet ställs i förgrunden.

Sverige går in i en av de mörkaste perioderna i mannaminne. I finanskrisens spår väntar massarbetslöshet och bistra ekonomiska tider för många. Hur krisen ska mötas och följderna mildras är de frågor som borde stå i förgrunden. Svaren påverkar det samhälle vi får leva i långt framöver. Vill vi ha ett samhälle där klyftorna ökar eller ett samhälle där alla har en plats?  I en tid då arbetslösheten slår hårdast mot de unga är risken stor för håglöshet och rädsla för framtiden. Ett vuxensamhälle som sviker och som dessutom hotar i form av lagstiftning som inte uppfattas som legitim kommer att sätta spår i den politiska kartan. Enfrågerörelser har länge varit det som aktiverat unga. IPRED och domen mot The Pirat Bay har satt fart på den brasan.

-"Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, drar paralleller till Miljöpartiet som när det kom i mitten 1980-talet öppnade ett helt nytt politiskt fält. Då var det miljön som skapade nya politiska sakfrågor, medan det nu är fildelning och internet."(Expr)
Läs
Jinge, "Piratpartister är Vilse i pannkakan,"  om Piratpartiets framgångar som enfrågerörelse. Kommentarsfältet bjuder på en intressant diskussion om PPsom politiskt alternativ.
Isobel om Älskade Internet
Wiman "Mot Woodstock i Hovrätten"
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,  intressant.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback