Humanitär katastrof när fattigdomen breder ut sig.


Medan media ger utrymme åt en influensa som beskrivs som en kommande pandemi dör människor i fattiga länder på grund av hunger och brist på rent vatten.Den globala finanskrisen kan leda till en humanitär katastrof  då fattiga länder drabbas hårdare än andra enligt IMF och Världsbanken. Krisen som är ett resultat av girig spekulation där marknaden fått härja fritt  drabbar de fattigaste värst. Om detta är det mer eller mindre tyst.

 Samtidigt skriker rubrikerna ut fara om en influensa som kan smitta även oss i den rika delen av världen. Enligt AP är det 22 bekräftade dödsfall på grund av svinviruset av de 100 rapporterade i Mexico och de som drabbats i USA har fått ett mildare förlopp. Enligt Gunilla Jarlbo(professor i medie- och kommunikation) passar hälsolarm i modern mediedramaturgi.

Finanskrisen som skapar fler fattiga är den sjuka som är det största hotet.
Även Influensaviruset kommer om det sprider sig att drabba de fattiga länderna värst. Det allmänna hälsotillståndet har betydelse, liksom under vilka omständigheter man lever. De som saknar motståndskraft klarar virussjukdomar sämst. Finanskris, inflation, högre matpriser och klimatrelaterade problem som torka och översvämning gör det svårt för många länder att bekämpa fattigdom och nöd.(FAO)
 Det bästa sättet att förebygga en upprepning av tidigare pandemier som Asiaten och Hongkonginfluensan är att utrota fattigdomen. 
 
Bloggat:Röda Malmö
Media: DN, Aftonbladet och Svenska Dagbladet  
Media: DN SVD SVD2 AB AB2 Sydsv Exp Exp2 Dagen
Läs även andra bloggares åsikter om , , .
Intressant.se

Kommentarer
Postat av: Joanna

Dagens panikartade rapportering är klart överdriven. Sjukdomar och smittbärande virus har alltid funnits.

Jag minns Asiaten och Hongkonginfluensan då mamma och lillasyster blev sjuka. Hög feber och sängliggande i en vecka sedan var det över.

2009-04-27 @ 12:54:05
Postat av: argbiggan

Först när i-landsmänniskor kan drabbas kommer rubriker.

Det dör 2 barn i minuten av malaria dygnet runt

2009-04-27 @ 12:56:44
Postat av: Nike AF

Ja, det är inte annat än att man blir lite illamående av det här beteendet. Det finns väldigt många, betydligt mer dramatiska skeenden att rapportera om i media.Eller som argbiggan syftar till: 2 barn/minut i ett u-land är inget att skriva om, men 150 personer i i-länderna - då slår man på stora trumman.

2009-04-27 @ 21:00:19
URL: http://thecritics.se
Postat av: tMe

Tyvärr ligger tidningarnas (eller eventuella politiska krafter som kan stå bakom) inte alltid främst hos folkets välbefinnande. Redan när jag såg de första rapporterna suckade jag högt, för jag förstod att det var dags att sälja några nummer extra.Den bästa rekommendationen man kan ge till människor är att läsa artiklarna analytiskt och grundligt, för oftast är rubrikerna jävligt svarta, medan innehållet i själva artikeln är intetsägande och oerhört vagt. Först när man lärt sig den proceduren kan man slappna av och skydda sig mot dessa livsomvälvande rapporter som inte syftar till annat än att röra upp vardagen för vanliga människor. Alla förtjänar en trygg tillvaro.

2009-04-27 @ 21:21:59
URL: http://tm3.blogg.se/
Postat av: Johan L

Håller fullständigt med dig om att det vi skall vara rädda för är fattigdomen och inte en svin-epedimi.

Malariaparasiten infekterar ungefär 300 miljoner människor per år. Av dessa avlider cirka 2 miljoner per år. 14 000 människor dör av tobaksrelaterade sjukdommar enbart i Sverige varje år.Det blir också väldigt intressant att ställa möjligheten till att utrota världsfattigdomens kostnad på 149 miljarder dollar om året (University of British Columbia), mot att USA:s försvarsbudget 2009 är på 535 miljarder dollar och att den globala finanskris som råder uppskattas till att hittills ha kostat 400 000 miljarder dollar. Vi skulle alltså ha kunnat utplånat global fattigdom i 2684 år och 6 månader i stället för att ha ett system där dessa pengar nu gått upp i rök.Sanningen är den att krig och fattigdom är extremt lönande.Har skrivit om fattigdom etc flertalet ggr på min blogg.

/Johan

2009-04-29 @ 14:27:49
URL: http://www.hornstull.nu/wordpress
Postat av: kaoskatta

Världsfattigdomen är fruktansvärd! Att tänka på hur enkelt den skulle kunna utrotas och hur enkelt det vore för politiker och makthavare att skapa goda levnadsförhållanden för alla gör att jag nästan blir galen ibland.Kunskapen och resurserna har funnits i (minst) 50 år, ändå ser de som har makten hellre till att sko sig själva och roffa åt sig orimliga summor pengar. Av någon outgrundlig anledning bryr sig inte flertalet "vanliga" människor heller. Varför? Varför? Varför? Vad är det som gör att de flesta är paralyserade när det gäller att ställa krav på makthavarna och ta strid för andras överlevnad? Jag undrar, och har jobbat politiskt på vänsterkanten större delen av mitt liv, hur de kan sova gott om nätterna? Det är svårt nog när man kämpar på så gott man kan, men kan verkligen människor leva lyckliga på andras död och lidande? Är det politikernas massiva indoktrinering och skicklighet att slå tillbaka protesterna eller är det likgiltigt för de flesta hur andra människor har det?Jag vill gärna tro att människor är så förda bakom ljuset att de inte ser hur verkligheten är och att det är därför de inte reagerar. Då finns det i alla fall hopp.

2009-05-01 @ 09:59:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback