Varningssignaler?

En ny skolmassaker den här gången i Finland. (uppdaterad)
Mönstret känns igen från tidigare. Gärningsmannen  var  elev på  skolan, en "ensam "kille  med ett starkt  inre kaos  som kanaliseras i ett vansinnesdåd, en illgärning som drabbar omgivningen. En varning i form av ett hot som visas upp på Youtube, en film ett sista rop på hjälp som ingen tar på allvar.
 På ett av sina internetinlägg skrev Matti Saari:

-"Hela livet är krig och hela livet är smärta, och du kommer att få kämpa ensam i ditt personliga krig." (AB)

På en dejtingsida berättar han att han gillar skräckfilmer, hårdrock och
-"att hans intressen är sex, datorer, öl och skjutvapen. "
-"Finsk polis ska ha letat igenom gärningsmannens bostad och hittat meddelanden där han skriver om sitt hat mot mänskligheten och uppgifter som tyder på att han började planera dådet 2002. "(SVD)

Kanske en uppmärksam omgivning kunnat ingripa i tid, kunnat bryta "utanförskapet "och hindrat kaoset att bryta ut. Det är farligt att avfärda händelsen med att det kan inte hända här. Det går omkring alldeles för många "tickande bomber" därute människor som far illa, med starka inre aggressiva känslor, människor som ingen ser.  För de flesta imploderar agressiviteten för Matti Saari exploderade den.
Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma och hur skyddar vi oss om det skulle hända här på vår skola? 
Det är frågor vi alla ställer såväl elever som lärare. Det är frågor som pockar på ett svar.

-" Flera av de här gärningsmännen har under en längre tid berättat om eller förmedlat sina våldsfantasier. De märks genom att de är annorlunda. Det är svårt att få nära kontakt med dem, de faller ur den sociala ramen. Det beteendet måste man fånga upp, man måste se signalerna, säger Sven Å Christianson".  (AB)

Finland har det tredje största vapeninnehavet i världen per invånare t o m en 15-åring kan skaffa vapen förutsatt att föräldrarna medger det. Ett faktum som kan spela roll men kan inte som enskild faktor förklara den tragiska händelsen i Kauhajoki idag. 
Det är lätt att i det här läget efterfråga fler övervakningskameror, inpasseringskontroller och säkerhetsanordningar på skolor. Vad hjälper det om det inre kaoset får härja fritt och ingen ser. Omsorgen om varandra är till syvende och sist det bästa skyddet. Ett samhällsklimat  och en skola som inte stöter ut och ett samhälle  och en skola som erbjuder hjälp och stöd när det behövs är det bästa skyddet. 

 AB , AB1,  SVD
 

Kommentarer
Postat av: Betsy

Om man från låg ålder vistas i stora grupper med få vuxna är det risk att ingen ser. Därför är besparingar i form av att öka barnantal och minska personal i förskolor, skolor och fritidshem grunden till att en del inte blir sedda eller bekräftade redan när de är små. De som syns, hörs och kan ta för sig får dela på den uppmärksamhet som det finns tillgång till. De andra kan bli utan.Har de då inte föräldrar som ser dem så...

2008-09-24 @ 06:36:10
URL: http://heksann.blogg.se/
Postat av: Mumari

Bra skrivet, det är många faktorer som spelar in...

Fruktansvärd händelse..

2008-09-24 @ 10:32:15
URL: http://mumari.se/
Postat av: anna

Jag är trött på alla "varför?" när det finns så många uppenbara "därför".Nu letar jag fram Hjalmar Söderberg, som så insiktsfullt formulerade redan i Doktor Glas:"Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst." Hjalmar Söderberg, Doktor Glas

2008-09-24 @ 22:57:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback