Få ville offra sin försörjning för Wall Street eller världsekonomins skull.

Vem vill offra sin politiska framtid och försörjning för Wall Street eller världsekonomins skull? Det var förmodligen så politikerna i representanthuset tänkte då majoriteten av delegaterna sa nej till krispaketet på 700 miljarder dollar. Paketet som skulle rädda den amerikanska ekonomin röstades ned. Mycket tyder på att någon  lösning inte är i sikte förrän efter valet.  I år är det inte bara presidentval i USA utan också  val till kongressen. USA har majoritetsvalsystem  och personval vilket innebär att den kandidat som får flest röster i sin valkrets vinner. Stalig reglering och statlig intervention i den fria marknaden är inte vardagsmat i USA . Budskapet i kvällens nyhetssändningar  har varit att
-Det tycks vara ett pedagogiskt problem att övertyga de amerikanska väljarna om krispaketets nödvändighet.
-Mån om sin plats i kongressen valde därför många delegater att rösta nej till krispaketet.
 Kanske kommer ändå politikerna på andra tankar efter representantshusets beslut att sätta handklovar på politikerna.
-"Representanthuset beslutade också att inte ta ledigt för att ledmöterna ska kunna starta sina återvalskampanjer. Först sedan räddningsplanen är i hamn kommer man att släppa iväg ledamöterna. Valet är om fem veckor" (DN)
En räddningsplan med ett krispaket för att rädda de som de facto i ren girighet skapat finanskrisen. Ett krispaket för att rädda Wall Street med skattebetalarnas pengar. Ett nödvändigt ont för den amerikanska ekonomins och världsekonomins skull.
Börserna världen över backade efter beskedet. Finansoron svepte redan under dagen in över Europa och drog med sig flera europeiska banker. I Sverige svettades Swedbank med kraftigt sänkt aktiekurs.
Om inte bankerna vågar lita på varandra varför ska vi bankkunder göra det?   I kväll funderar säkert många på om det inte är säkrast att flytta sina bankäffärer från Swedbank till annan bank. Oron rör också framtiden med risk för ökad arbetslöshet och inflation.

 AB,AB1, e24, SVD, SVD1 , DN , DN1
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,, , , wall street
Läs på intressant.se

Kommentarer
Postat av: Joanna

Det gäller att sitta lugnt i båten nu

2008-09-30 @ 10:10:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback