Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma?

En ny skolmassaker den här gången i Finland.  (uppdaterad)
Mönstret känns igen från tidigare. Gärningsmannen  var  elev på  skolan, en ensam kille  socialt isolerad  med ett starkt  inre kaos  som kanaliseras i ett vansinnesdåd, en illgärning som drabbar omgivningen. En varning i form av ett hot som visas upp på Youtube, en film ett sista rop på hjälp som ingen tar på allvar.
Kanske en uppmärksam omgivning kunnat ingripa i tid, kunnat bryta utanförskapet och hindrat kaoset att bryta ut. Det är farligt att avfärda händelsen med att det kan inte hända här. Det går omkring alldeles för många "tickande bomber" därute männiksor som far illa, människor som ingen ser.  
Vilka varningssignaler ska vi uppmärksamma och hur skyddar vi oss om det skulle hända här på vår skola? 
Det är frågor vi alla ställer såväl elever som lärare. Det är frågor som pockar på ett svar.

-" Flera av de här gärningsmännen har under en längre tid berättat om eller förmedlat sina våldsfantasier. De märks genom att de är annorlunda. Det är svårt att få nära kontakt med dem, de faller ur den sociala ramen. Det beteendet måste man fånga upp, man måste se signalerna, säger Sven Å Christianson".  (AB)

Finland har det tredje största vapeninnehavet i världen. Ett faktum som kan spela roll men kan inte som enskild faktor förklara den tragiska händelsen i Kauhajoki idag. 
Det är lätt att i det här läget efterfråga fler övervakningskameror, inpasseringskontroller och säkerhetsanordningar på skolor. Vad hjälper det om det inre kaoset får härja fritt och ingen ser. Omsorgen om varandra är till syvende och sist det bästa skyddet. Ett samhällsklimat  och en skola som inte stöter ut och ett samhälle  och en skola som erbjuder hjälp och stöd när det behövs är det bästa skyddet.


SVD , SVD1 , DN , DN1
Läs även andra bloggares åsikter om ,, ,
Läs på intressant.se

Kommentarer
Postat av: Chris

Den finska skolan lär producera världens bästa elever. Resultatmässigt. Hur barnen mår i den skolan vet man inte. Inte heller vet man hur man mår om man inte platsar "världens bästa skola" utan är tvungen att acceptera "second best" alternativ efter alla ändå inte kan bli ingenjörer.. och advokater.."You die next" borde väl ändå även av den finska polisen uppfattas som relativt klart tecken på att killen inte riktigt verkar vara i balans.. Med tanke på att han bara haft vapnet i en månad tycks hobbyn ha gått överstyr rätt så fort.Att ha sex, datorer, alkohol och vapen som sina enda intressen i livet borde också vara ett klart tecken på torftigt liv.. så torftigt att samhället borde i sitt eget intresse försöka väcka några andra intressen hos vederbörande.Mobbning är också en faktor som vi inte kan glömma. Det tycks vara arbetarklasspojkar som kräver revansch mha vapen.Jag har en väninnan som har 3 pojkar. En är religiös. Den andra och social och har många vänner. Men den tredje har suttit inne framför sin dator i två år i sträck. Inga vänner. Inga intressen. Bara virtualvärlden att umgås med. Jag är VÄLDIGT orolig för honom..

2008-09-23 @ 18:06:16
Postat av: annarkia

Till Chris,

En bra sajt om datormissbruk och spelberoende är

finns här, http://www.fair-play.se/

/annarkia

2008-09-23 @ 18:38:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback