Otyglad finansmarknad som albanska pyramidspel.

FN´generalsekreterare Ban Ki-Moon varnar för den okritiska tron på de otyglade marknadskraftena magiska kraft. Den franske presidenten efterfrågar regleringar för att hindra upprepning av dagens finanskris. (SVT)
Den nyliberala experimentverkstadens heliga ko den fria marknaden kritiseras på toppnivå.

I Sverige väljer riksbanken att tillsammans med den amerikanska Federal Reserve att ge ut en så kallad swapfacilitet på 10 miljarder dollar.
Det är brist på dollar som ligger bakom överenkommelsen skriver riksbankschefen i ett pressmeddelande. (SVD)

Finansoron visar sig nu i en slags kreditpanik som gör att investerare placerat om sina pengar i statsobligationer något som försvårat för bankerna att låna av varandra.  Värst ute är Swedbank vars tidigare samarbete med amerikanska Lehman och utlåning i Baltikum  påverkat banken negativt.
-"Riksgäldens nyemission av statsskuldväxlar totalt värda 150 miljarder kronor gjordes främst för att rädda Swedbank undan en likviditetskris." (SVT)

Två amerikanska investmentbanker  ,Goldman Sachs och Morgan Stanleys , ger upp och blir "vanliga" banker.  En händelse av betydelse  som punkterat tron på den själreglerande marknaden  skriver e24. Finansiella akrobatik- och ingenjörskonster jämförs med albanska pyramidspel.  Uttalandet förstärks av att  FBI initierat en bred granskning av den amerikanska finanssektorn och det sätt på vilket huslån såldes.

Nationalekonomen Hyman Minsky har varnat för  att utlåning som utgår ifrån att låntagare ska kunna betala  räntor tack vare värdestegring på de hus de belånar är en farlig strategi. Den bäddar för de kreditbubblor som vi ser ljuset av idag. Överbelånade hus utaktioneras och tilltron till aktiemarknaden sviktar.

Bakgrunden till dagens finanskris är en tilltro till den amerikanska marknaden och  kapitalismens modersland USA. Varningslampor har blinkat länge men få har velat se. Ett belånat krig i Irak har skapat ett enormt underskott i den amerikanska budgeten samtidigt som glädjeyran på bostadsmarknaden växlat till moll. Inflationseknomin tar fart och exporteras världen över.Världens börser har svarat med det största fallet på decennier.

I krisens spår ser småspararna  sina besparingar hotade och fyrtiotalisternas tvångssparade  pensioner krymper lagom till pensionsdagen. En budget i vikande konjunkturläge prioriterar inflationsmålet och de som inget eller lite har är de som drabbas värst i dyrtider.
Den nylibarala experimentverkstadens pris är högt.  Banker kraschar, företag läggs ned, människor tvingas lämna sina bostäder och arbetslösheten öka.

   
Bloggat- Claeskrantz.se
e24
 , Financial Times, SVD , SVT , DN , DN1 
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Läs på intressant.se


Kommentarer
Postat av: Joanna

Det blir nog skattebetalarna som får stå för fiolerna.

2008-09-24 @ 17:39:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback