En budget i motvind

Nu får alla betala för det krig som pågår i Irak. USA har lånefinansierat kriget och dragit på sig ett enormt underskott i den amerikanska budgeten. Lånekarusellen har fortsatt  med överbelånade bostäder och finansmarknaden har sparkat bakut. En ekonomi som är världsledande påverkar resten av världen även oss i Sverige. Konsumtion med lånade pengar har skapat en inflation som Sverige importerat. Konjunkturen viker och arbetslösheten ökar. Det är utgångspunkten för årets budget.

Ökade bostadsräntor i inflationens spår  har fördyrat boendet och många hushåll har det svårt att få det att gå ihop. Fyrtiotalisternas tvångsfonderade pensioner krymper och världet på hus och bostadsrätter minskar.  Sjuka och arbetslösa har mötts av misstro. Jobblinjen, alliansens mantra, har misstänkliggjort  sjuka och arbetslösa och trots löften skickat fler i utanförskap.

Det är facit av internationell och inhemsk nyliberal experimentverkstad.

Med inflationsmålet som ledstjärna blir priset arbetslöshet . Alliansens budget innehåller inte mycket till stimulans när lågkonjunktur och dyrtid knackar på dörren. Jobblinjen ger 50 kronors sänkning av arbetslöshetskassans månatliga avgift. Skatteavdraget ger de flesta några hundra mer i plånboken. I inflationstider räcker de extra kronorna  inte långt.
En lång kall vinter med dyrtid, arbetslöshet  och oro väntar.

AB ,SVD, SVD2,SVD3, DN, DN2
Läs även andra bloggares åsikter om ,, , , ,
Läs på intressant.se

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback