Den fria marknadens gatlopp.

Morgontimmarnas dystra nyheter fick det att svartna för ögonen på många människor. Volvo personvagnar la ett varsel på 3000 personer och Stockholmsbörsen störtdök.

Med dagens varsel   kommer 6000 personer att få lämna  Volvo . Till det antalet ska alla berörda underlevelantörer läggas. Det sägs att det går 4-5 underleverantörer på varje Volvoanställd. Det är den största neddragningen i Göteborgsregionen sedan varven lades ned. Det kommer att drabba Göteborg med kranskommuner hårt.

- "Det är mycket. Det är så mycket människor så att det är lite svårt att få ihop det här nu, säger Mikael Sällström, metallfackets förhandlingschef på Volvo."

Allianseregeringen håller fast vid sin linje att inte vidta några åtgärder utan låter marknaden reglera sig själv.  Detta i en tid som visat att marknaden inte besitter den kraften.

Det vi nu upplever är en konsekvens av en avreglerad kapitalism  i nyliberal anda. En ekonomisk ordning som går ut på att varje enskild individ/företag skall berika sig så mycket som möjligt utan hänsyn till vad som händer andra leder ofelbart till kris. Krisen har också förvärrats då vissa gjort stora vinster på börsfallet i rent spekulationssyfte.
-"Börsanalytikern Peter Malmqvist menar att en stor del av börsens rörelser under de senaste veckorna beror på affärer gjorda av blankare. Blankning är ett sätt att tjäna pengar på en fallande kurs. Den som blankar lånar en aktie mot en avgift, när aktien sjunker i värde säljer blankaren aktien och behåller mellanskillnaden. Blankning kan snabba på negativa processer och rörelser på börsen." (SR)

För att dämpa oron sänkte flera av centralbankerna  styrräntorna under dagen, bland annat den svenska Riksbanken som sänkte med 0,50 procentenheter till 4,25 procent. SR

Många rykten är i svang och vissa har förmodligen planterats för att några ska tjäna extra mycket på krisen. Medias beskrivning av Swedbanks  finansiella situation  kan vara ett planterat rykte. En bank som varit involverad i en rad dåliga affärer   bli lätt en tacksam måltavla i kristider.  
Som många andra har jag oroats och  påverkats starkt av medias rapportering  om Swedbank, en bank i utförsbacke. Kommer de sparade pengar jag har   frysas inne i några månader om utifall banken behöver omstruktureras och   lönekontot  kan det också  frysas? Hur ska jag då klara mig är funderingar som fick mig att sälla mig till alla de som bytt bank de senaste dagarna.  Det pinsamma i den historien är att jag bytte till mig sämre villkor än vad jag hade hos Swedbank. Så kan det gå när man inte håller huvudet kallt.

Det är  ju till sist vi småsparare som får betala spekulanternas kalas i form av högre låneräntor och avgifter och intecknade skatter i form av krispaket till finanssektorn. Om nu staten ska hålla spekulanter och banker under armarna med hjälp av skattebetalarnas pengar är det då inte mer än rätt att  bankerna förstatligas?
-"Den brittiske regeringen presenterade på onsdagsmorgonen ett bankkrispaket. Det omfattar hundratals miljarder kronor och innebär att bankerna delvis förstatligas." (DN

Bloggat- Jinge ,Claeskrantz , Trottens betraktelser

SR , AB1AB2,SVD1 ,SVD2 , DN2 , DN3 , DN4

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,Volvo,
Läs på intressant.se


Kommentarer
Postat av: John

Lika typiskt som tragiskt att man skyller det som hänt på "den fria marknaden", när denna redan vid en rätt ytlig betraktelse kan konstateras inte alls varit fri, utan föremål för diverse ingrepp av staten.Dessutom...att volvo, bilindustrin, eller industri överhuvudtaget existerar och ger miljontals människor i vårt eget och andra länder möjlighet till försörjning, lön och förmånen att kunna köpa varor och tjänster av bra kvalité till bra priser, ja kunna leva ett bra liv, är ett resultat av marknadsekonomin, av kapitalismen, av att människor varit fria att handla med varandra, investera och satsa, att man bejakat de mekanismer som bidragit till uppfinningar och innovationer. Det är MER kapitalism som behövs, inte mer av styrningar, kontroller och regleringar.

2008-10-08 @ 16:23:52
Postat av: Niklas

"Om nu staten ska hålla spekulanter och banker under armarna med hjälp av skattebetalarnas pengar..."Detta låter med socialdemokratiskt än nyliberalt...

2008-10-08 @ 16:57:50
Postat av: Lisa

Under uppgången hävdade finansmarknaden att allmänningen inte skall bry sig i deras eskapad. Nu när det visar sig att påsen var tom ropas det på hjälp från alla håll. Finansmarknadens experter med alla marknadens nya modeord och tillyxade finansiella instrument är nu avklädda. Men det fatala resultatet är att hela nationer har tagits som gisslan och nu får alla medborgare kratsa kastanjerna ur elden. Medan de svenska marknads liberalerna har gömt sig under moder Sveas ” ”riksgälden” kjolar med famnen full av statspapper och ropar vi vill ha en friare marknad men ni får ta ansvaret.

2008-10-08 @ 18:26:43
Postat av: Francisco

Det spelar väl ingen roll om du förlorar dina pengar, då blir nån annan glad istället. Detta borde du i sann altruistisk anda välkomna som något positivt. Dessutom suger ju privata företag bara ut arbetarna, så de klarar sig väl bättre utan dem?

2008-10-09 @ 00:59:57
URL: http://whoisjohngaltse.wordpress.com
Postat av: annarkia

@Fransisco

Saknar Du helt medkänsla? 3000 tusen personer varslade samma dag i samma företag tänk så mycket oro och ångest det varslet måstre ha åsamkat de som berörts.

2008-10-09 @ 02:16:50
Postat av: Francisco

Ja vad då då? De ska väl inte tänka så jäkla mycket på sig själva, är det inte bara egoistiskt och dåligt?

2008-10-09 @ 16:40:57
URL: http://whoisjohngaltse.wordpress.com
Postat av: annarkia

@ Du fortsätter att häckla de som befinner sig i en svår situation.

Jag har svårt att se att det är en ideologisk diskussion du eftersträvar.

En av grundvalarna för liberalismen är tron på att människor drivs av egennyttan. Socialismen utgår istället ifrån att människor är solidariska och samverkande.

2008-10-09 @ 21:00:43
Postat av: Francisco

Precis, och därför undrar jag varför du är så upprörd över att dessa människor förlorar sina jobb. Man ska ju inte tänka på sig själv utan gladeligen offra sig för andra, så arbetarna borde väl inte heller klaga? Det ligger i deras egennytta att ha ett jobb och tjäna pengar, och eftersom egennyttan är något fult borde allt vara frid och fröjd. Så vad är problemet?

2008-10-09 @ 22:21:42
URL: http://whoisjohngaltse.wordpress.com
Postat av: annarkia

@Fransisco

Så du menar att arbetare med en snittlön på strax över 18 000 kronor ska offra sig för finansmarknaden?

Enligt liberalismen är det skillnad mellan egennytta och egoism. Det är Du som blandar ihop begreppen.Dagens Finanskris stärker tesen om att kapitalismen lockar fram egoismen. Spekulation i en ständig värdestegring blev till slut ett världsmonopol som rasade samman. I krisens spår har de som drabbats hårdast fått lämna både arbete och bostad.Att som Du påstår att lågbetalda arbetare ska offra sig för de som berikat sig och orsakat krisen faller på sin egen orimlighet.Att det inte är det du är ute efter är jag naturligtvis fullständigt medveten om. Skulle gärna ha fortsatt diskussionen med dig om Du varit seriös. Vad Du nu gör är att raljera vilket knappast leder diskussionen framåt.

2008-10-09 @ 22:57:27

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback