Sluta nu!

 Sverige är i krig!  Enligt SVD deltar svenska officerare  i strid direkt under NATO. Riksdagen har sagt ja till att Sverige sänder 30 militära rådgivare till Afghanistan som ska ge stöd åt den afghanska armén.  Nu har stödet övergått i regelrätt krigsinsats. Vad anser riksdagen om det?
Sverige är i krig under Natobefäl.  Sten Tolgfors försvarar insatsen. Hur sjutton kan han göra det?  Ett krig  med så många civila offer som pågått i sju år allt sedan  USA invaderade  Afghanistan. Kriget har kostat tiotusentals civila människoliv. Det kriget deltar Sverige i.

"Det finns ingen som helst anledning till att svenska skattepengar ska gå till att finansiera krigföring under USA:s befäl i Afghanistan. Det finns ingen anledning till att Sverige ska delta i en ockupation av ett land vars befolkning inte vill ha ockupanterna där."(Svensson )

SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3

Läs även andra bloggares åsikter om ,
Läs på intressant.se

Kommentarer
Postat av: Arash

Du verkar inte så införstådd i det hela. Svenska soldater deltar FRIVILIGT. Man skickas inte ditt utan dom här människorna åker dit med livet som en risk för att göra en insats. Sen hur och vart skattepengar spenderas finns det betydligt fler saker som är värre än en militär insats i ett krigshärjat land. Tex chefernas löner i myndigheter och deras lyx kostar betydligt mycket mer. Svenska soldaterna tjänar inga stora pengar eller lever i någon lyx där nere. Och många människor där nere är tacksamma för Svenskarnas hjälp. Men som vanligt ska svenssons sitta hemma i soffan och klaga i något dom inte förstår eftersom media skriver skit.

2008-10-05 @ 17:48:01
Postat av: annarkia

@Arash

Det handlar inte om huruvida svenska soldater åker frivilligt eller inte, frågan gäller huruvida svenska officerare, som ska fungera som rådgivare, ska delta i strid under NATO-befäl utan försvarsutskottets och riksdagens vetskap eller godkännande.

2008-10-05 @ 20:43:46
Postat av: robban

Det är helt riktigt att det slösas med svenska skattepengar och svenska trupper i Afghanistan.Därför bör de åka hem men placera en sju helvetes stor atom bomb i den däringa soppan så blir det punkt slut på hela diskussionen.

2008-10-06 @ 00:20:25
Postat av: Magnus

@annarkia

Eftersom det var sossarna som skickade dit trupperna från början så kan du ju börja med att ställa frågan till Håkan Juholt m.fl. varför han glömt bort vafan det handlar om. Låter lite oseriöst.För övrigt så har du ett val: Antingen ställer du dig på Västs sida i den här konflikten eller så ställer du dig på talibanernas. Just där, på den afghanska marken, finns inga gråzoner.Sedan kan vi alltid diskutera hur våra trupper på plats bäst tjänar våra syften. Men det är faktiskt en annan diskussion.Men kom inte till mig och säg att vi ska vara ansvarstagande och skicka bistånd, om vi inte samtidigt är beredda att ta de risker som ett säkert biståndsflöde kräver.Vi gör helt rätt som engagerar oss i Afghanistan, men vi borde göra det i betydligt högre omfattning - både avseende bistånd och militära förband. I grund och botten handlar det om vilken värld vi vill se. Jag vill inte se en värld där religiösa extremister kan organisera anfall på demokratiska stater från frihamner, och jag vill inte se en värld där dessa extremister fritt kan förtrycka miljoner människor.

2008-10-06 @ 00:57:48
Postat av: annarkia

@Magnus

Frågan är vad det är som gödslar jormånen för religiösa extremister. Ockupation och bomber har alltid visat sig spä på hatet och "föda" fler extremister.

2008-10-06 @ 01:40:18
Postat av: Hampus Eckerman

Arash har tyvärr rätt. Svenska soldater deltar frivilligt i ockupationen i Afghanistan, vilket bara gör det värre. De riskerar sina liv för att hålla konflikten i gång och därmed göra det omöjligt att få ut humanitärt bistånd i landets provinser. Legosoldater är inte ett helt felaktigt ord.Magnus tycks mena att det är likhetstecken mellan väst och de opiumodlande krigsherrarna och att vi därför ska stödja de som gör stora inkomster på heroin. Att vi ska stödja de som fortfarande stenar kvinnor, trots att de inte är talibaner. Jag har svårt att förstå vad det ska vara bra för.Ett säkert biståndsflöde kräver fred. Sedan kriget mot Afghanistan inleddes kan inte längre biståndet nå fram. Barnadödligheten ökar. Mödradödligheten ökar. Fattigdomen ökar. Svälten ökar.Det är vad våra soldater och vårat krig skapat. Det vet alla som arbetat med bistånd. Synd att Magnus vill se en värld där länder styrs av gangsters, krigsherrar och knarkbaroner. Där de kan förtrycka miljoner människor med vårt stöd.

2008-10-06 @ 07:27:25
URL: http://motbilder.se
Postat av: Peter

Oklar över hur många av debattörerna här som faktiskt varit i Afghanistan på sistone - eller över huvud taget... Bistånd skulle inte komma fram alls om det inte vore för militär hjälp med transport/skydd.

F.Ö: ISAF-insatsen där (precis som KFOR-insatsen i Kosovo) görs på FNs uppdrag med, tack och lov, sakkunnig ledning från NATO - vilket vår regering, riksdag och försvarsutskott varit mycket väl medvetna när beslutet om insättande fattades.

2009-10-22 @ 18:58:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback