Finanskrisens sensmoral?

Finanskrisen får inte bara ekonomiska konsekvenser utan också mänskliga. Den påverkar vårt sätt att tänka och våra relationer.
-" Vår tids kvartalskapitalism är inte bara ett nyliberalt ekonomiskt system utan också en ideologi med en människosyn som säger: satsa på dig själv, sök största möjliga vinst för din egen skull.

Dess ideal är själva motsatsen till solidariteten och kärleken. Den kalkylerande egoismen bryter ned både samhällsekonomier och medmänskliga relationer.

Västvärldens kris är både ekonomisk och existentiell. " skriver Helle Klein  i Aftonbladet.

Misslyckas du har Du dig själv att skylla! Blir Du arbetslös och sjuk har Du dig själv att skylla! Välfärssystemet behövs inte i ett samhälle där vi har oss själva att skylla. Arbetslöshets- och sjukförsäkringen ska inte var någon "räddningsplanka"! Det är mantrat som regeringen trummat ut. Att  människor, som hamnat i utanförskap inte har råd att äta varje dag är bara deras eget fel.  Är det ett sådant samhälle vi vill ha? Jag vill det inte.
  
Naomi Klein som gav ut boken Chockdoktrinen ger sin syn på finanskrisen i Znet
 -"Just nu verkar det som om den nyliberala ideologin ligger i spillror. Men var så säker: ideologin kommer att återvända med storm när lånen är återgäldade. Den massiva skuldsättning som det offentliga då dragit på sig för att köpa ut spekulanterna kommer att ge upphov till väldiga budgetunderskott som i sin tur får rättfärdiga djupa nedskärningar i välfärdssystemen och förnyade initiativ för att privatisera vad som återstår av offentlig sektor. Man kommer också att meddela oss att alla våra förhoppningar om en grönare framtid dess värre kostar alltför mycket." citatet är hämtat från Stefan Johanssons artikel Tro hopp och kärlek i DN 30/9. 
Naomi Klein har verkligen på fötterna när hon förutspår vad som kan hända. I sin bok ger hon flera exempel på hur chockdoktrinen använts i samhällen vid ekonomisk kris. Hon är inte precis imponerad av Milton Friedmans monetära nyliberala ideologi.

Mitt i all turbulens uppmanar den svenska regeringen oss att sitta still i båten och ta det lugnt.
-"Statsministern må uppmana finansanalytikerna att ta det lugnt. Men han kan inte sitta still och se hur människor förlorar sin försörjning. " skriver Ewa Franchell i dagens Aftonblad
När ska regeringen börja agera?  Vilka lärdomar kommer regeringen att dra av finanskrisen och vilken moteld tänker de anlägga mot krisens konsekvenser? 
Låt oss hoppas att det inte är   Naomi Kleins framtidssyn som gäller?


DN , DN1
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,  , ,wall street, ,Naomi Klein,
Läs på intressant.se


Kommentarer
Postat av: Alexa

Petter Nilsson skriver om krisen på SVT Opinion (sprid gärna artikeln), och missa inte Debatt i kväll! http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=35188&a=1264852Ang. guldmyntfoten som nyliberalerna ofta tjatar om:

http://www.huppi.com/kangaroo/L-gold.htm

2008-10-02 @ 17:04:44
URL: http://stockholm.suf.cc
Postat av: annarkia

tack för tipsen!

2008-10-02 @ 19:58:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback