Alliansens handlingsförlamning förvärrar krisen.

Barack Obama har aviserat ett stödpaket omfattande minst 1500 miljarder dollar för att möta krisen och rädda jobb.
-"Stimulanspaketet väntas innehålla skattesänkningar för medelklassen och mångmiljardsatsningar i den offentliga sektorn, exempelvis på väg- och brobyggen och modernisering av skolor. Dessutom ska satsningar göras på vind- och solkraft och miljövänligare bilar."

I Storbritannien sänks skatten och momsen tas bort inför inför julhandeln
-"i ett försök att avvärja en djup recession genom att få britterna att konsumera igen".(SVT)

Momsen är en av statens största inkomstkällor,2008 ca 300 miljarder kronor
Momsen,den skatt som vi betalar på nästan alla varor och tjänster när vi köper, Momsens storlek varierar och är i allmänhet 25%, på mat 12% och böcker 6%. Om momsen sänks urtan att andra inkomster ökar kommer fördelningspolitiken att påverkas. Detsamma gäller om arbetsgivaravgiften sänks. Den avgiften är en skatt som arbetsgivaravgiften betalar på företagets lönesumma. Den är egentligen en dold lön då den ska finansiera socialförsäkringarna. Sänks den måste lönen höjas och ansvaret för sjukförsäkringar och liknande läggas på individen.

När ska Anders Borg och alliansen agera?
Budgeten skrevs före finanskrisen och regeringen har varit oroväckande passiv. Kreditpaketet till bankerna nappade bara krisdrabbade Swedbank på . Övriga banker anser paketet kosta för mycket.
Varselvågen ökar i styrka och de som drabbas kommer att få lägre ersättning än tidigare på grund av alliansens sänkning av arbetslöshetsunderstödet.
Ett understöd som kräver att man bl a själv finansierat den genom en månatlig avgift och att man haft arbete under ett år.
Ca 600 000 är visstidsanställda och kommer att om de blir arbetslösa ställas utanför den egentliga arbetsöshetsersättningen och få svårt att klara sin försörjning. Höjs inte ersättningen till de arbetslösa kommer socialkontoren att få långa köer.
Med ökad arbetslöshet minskar också statsinkomsterna drastiskt. Var finns stimulanspaketet som ska rädda jobb och var finns åtgärderna för att möta den ökade arbetslösheten? De lyser fortfarande med sin frånvaro. Runt om i landet varslas alltfler och oron för framtiden tilltar.
En färsk undersökning från Sentio research visar att bara var femte svensk tror på en positiv utveckling av arbetsmatknaden. För ett halvår sedan ansåg varannan tillfrågad att det var så. (JP)

Bloggat: Claekrantz om Svenskt näringsliv söker aktiv alliansregering, Svensson om Volvos kris som är Göteborgs
Media: SVT DN DN1  e24 SVD
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Joanna

De sitter nog och knåpar på något nu, alliansen.

2008-11-24 @ 00:03:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback