Alliansfriheten och den svenska modellen snart ett minne blott.

Det behövs fem sjättedels majoritet för att Lissabonfördraget ska röstas igenom i Sveriges riksdag.   Som vanligt har partierna bundit upp sina delegater varför fördraget förmodligen går igenom. Beslut väntas först vid ca 22:00 i kväll. Talarlistan är lång då många ledamöter vill delta i debatten inför beslutet.
Det finns en stark oro för att den svenska modellen med kollektivavtal kan smulas sönder.  Ska arbetare från andra länder få de avtal vi har i Sverige eller ska  polskt avtal gälla för polska arbetare, lettiskt för lettiska ? Det är bl a det frågan handlar om, lönedumpning. Röstar (S) igenom Lissabonfördraget lär Mona Sahlin få det etter värre med LO när det visar sig att den svenska modellen  är i fara. Andra hävdar att det är inom EU man kan arbeta för ett mer socialt EU.

Säger riksdagen ja till Lissabonfördraget säljs den svenska alliansfriheten ut. Insatsstyrkan är ett steg mot ett gemensamt försvar inom EU. Det är uppenbart att Lissabonfördraget utvidgar möjligheterna till militära operationer i EU:s namn säger Maria Wetterstrand som också pekar på att:
-"EU:s definition av terroristhot är fortfarande luddig och ger möjlighet till väldigt öppna och vida tolkningar är den föreslagna formuleringen minst sagt oroväckande. Ett av de tydligaste exemplen var hur den första dömda organisationen utifrån EU:s terroristlagar var Greenpeace Norden, som hade genomfört en fredlig protestaktion mot genmanipulerad mat i Danmark. "

Bloggat: Den osynlige patienten , Jinge , Scaber Nestor
Media: AB12 AB3  AB4 Dagen SvD1 HD DN1 i
Andra om: , , ,    , ,


Kommentarer
Postat av: Arne

Det allvarligaste är att man inte haft en öppen debatt om detta.-Arne

Postat av: John

Europas förenade stater är bara ett stenkast bort.Vi har snart en EU-president och en EU-utrikesminister.Vi borde nästan kräva att få välja president i allmänna direkta val.Det är väl nästa steg antar jag..

2008-11-21 @ 03:38:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback