Hur förebyggs terrorism?

uppdaterad, uppdaterad
Både Thailand och Indien har drabbats av våldsdåd.  I båda fallen är det turister som hamnat i vägen för eller varit måltavla för extrema grupper.  Våldsmetoder som de i Indien och demonstrationerna i Thailand kan inte försvaras . Det är trots det viktigt att stanna upp och reflektera över vad som ligger bakom.

 I Thailand  försöker   demonstranter skapa oreda för att genomdriva  en högerkupp.
Att som tusentals turister sitta fast på flygplatsen är ett scenario som ingen av oss vill hamna i. Jag förstår om medierna redogör för turisternas situation men varför finns så lite fokus på situationen i Thailand  och vad som driver PAD-grupperna?
Den thailändska regeringen är i och för sig folkkvald men  det räcker inte för att ett land ska betraktas som en demokrati. Numera kontrollerar regeringen i praktiken alla TV-kanaler och militären äger de flesta radiokanalerna men hyr ut dem.  Politisk oro  är vardag i Thailand och efter den senaste  kuppen i september 2006 försämrades respekten för de mänskliga rättigheterna. Krigslagar infördes i alla landets provinser och yttrandefriheten och mötesfriheten inskränktes.  (Landguiden, utrikespolitiska institutet)
PAD-demonstranterna kan därför uppfattas som förkämpar för demokrati men vill istället hindra densamma då privilegier kan gå förlorade för den utbildade medelklassen i städerna.  PAD-demonstranterna försöker bana vägen för en militärkupp i syfte att hindra kommande val och demokratiska reformer.(GP)
 -"Det är inte demokrati dessa PAD-demonstranter kämpar för, det är avskaffandet av demokratin de är ute efter...[ ] tillhör den ekonomiska eliten[ ]..."(Jinge) 

I Indien har en hittils okänd grupp   utfört flera olika våldsdåd i Mumbai (Bombay).
 Två turisthotell har angripits och turister tagits som gisslan ,  en stor tågsstation och ett sjukhus har utsatts för terroristattacker.  Vad vill de åstadkomma och varför väljer de en väg som väcker avståndstagande och avsky? Våld där oskyldiga människor drabbas  är aldrig försvarbart. 
Svenska Dagbladet räknar upp de "senaste årens terrordåd"  men undviker analys. Risken med att beskriva världen som farlig och oberäknelig och att vem som helst kan drabbas var som helst är uppenbar. Terroriststyrkor och insatsstyrkor och mera övervakning blir de metoder som förespråkas och godtas. Är orsaken desperation på grund av utsatthet och förtryck stoppas inga terrordåd medelst våld. Detsamma gäller om orsaken är maktkamp mellan olika etniska grupper. Mer hat och fler extremister blir istället resultatet. Risken är också att en mindre extremistgrupps agerande används för att stigmatisera en hel folkgrupp.
En hittills okänd grupp, Deccan Mujahedin, tog på sig ansvaret för terroristdådet. Spekulationer kom dock genast igång om att den har anknytning till militanta islamistiska grupper som Lashkar-e-Toiba med sitt ursprung i konflikten i Kashmir.(Landguiden, utrikespolitiska institutet)

Aktörerna är i båda fallen organisationer med mycket begränsat politiskt perspektiv.

Bloggat: Svensson
Media: SVD1SVD2SVD3DN1DN2DN3DN4DN5AB1AB2, Inressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om ,,
,,

Kommentarer
Postat av: Gunnar Franzén

Hallå, demonstrationerna i Thailand riktar sig inte mot turisterna. Även om en del drabbats, mest av resestrul, så är det uttryckligen inte måltavla.F ö saknas, sammantaget sett, inte alls analyser av bakgrunden till världens alla terrordåd i svensk press och debatt. Varför sätter du "terrorism" inom citattecken i Indienfallet? I Thailandfallet har å andra sidan få eller ingen kallat det terrorism.

2008-11-27 @ 11:37:31
Postat av: annarkia

@Gunnar Franzén

citattecknet i rubriken syftar på att två länder just nu utsätts för våldshandlingar från högerextremistiska grupperoch att medierna i det ena fallet talar om terrorism men inte i det andra.

Terrordåd citerat på grund av att jag just citerar Svenska Dagbladet. Ingen dold agenda således. Kanske kan uppfattas så men det är inte meningen.

2008-11-27 @ 12:02:04
Postat av: annarkia

@Johnny

Kommentaren refuserad. Se kommentarsreglerna.

2008-11-27 @ 13:02:53
Postat av: annarkia

@Johnny

helt rätt uppfattat, islamofobiska och eller rasistiska kommentarer tolereras ej

2008-11-27 @ 16:30:42
Postat av: Boris

Ta avstånd och fördöm! Det antimuslimska kommer att gro så länge inte islams anhängare själva inte tar avstånd och fördömmer vad som görs i deras religons namn.

2008-11-27 @ 16:40:03
Postat av: Sanatarium

Islamofobi - en sjuklig rädsla för religionen Islam, dess representanter eller ideologin som sådan.Hej, jag är islamofob. Hur botas jag?

2008-11-28 @ 12:30:21
Postat av: annarkia

@Sanatarium

För mig är det viktigt att ständigt reflektera över varifrån min omväldsbild kommer och att öppna sinnet för olika sätt att betrakta verkligheten. Det är ett sätt att mota bort fördomar som fördunklar tänkandet och handlingar Kunskap är det bästa botemedlet. Att generalisera och dra alla över en kam är en av fördomarnas grundstenar.

Ett faktum är att endast en bråkdel av alla muslimer är fundamentalister. Mötet med andra kulturer ger insikt. Varje dag möter jag hundratals ungdomar varav flera är muslimer. Endast vid ett tillfälle har jag mött en tjej med rötter i fundamentalistisk islam.

2008-11-29 @ 19:16:21
URL: http://annarkia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback