Utan min dator krymper världen.

IPRED-lagen dröjer. Allianspartierna är inte eniga om utformningen av lagen. Lagen är en riktigt het potatis vilket märkts inte minst inom bloggvärlden. Debatten har framställts som en skiljelinje mellan de som anser det rätt att upphovsrättshavare ska ha rätt att värna uppphovsrätten genom att jaga fildelare  och de som menar att lagen  innebär rättsosäkerhet. Ingen kritiker är egentligen emot upphovsrätten men menar att den måste anpassas till dagens kommunikationssamhälle.
Mitt främsta argument mot lagen är att den ger film- och musikbranschen polisiära befogenheter och det på lös grund. Vem vet vem som använder mitt trådlösa nätverk då jag är kopplad mot Internet. Mitt IP-nummer kan ju i princip användas av vem som helst. IPRED-lagen kommer  därför att begränsa mina möjligheter att kommunicera med omvärlden då lagen i praktiken kommer att hindra mig att använda Internet på ett smidigt sätt.
-" Upphovsrättsindustrin är inte intresserad av att hitta skyldiga. De är i bästa fall bara intresserade av att statuera exempel. Införandet av IPRED medför att innehavaren av ett Internetabonnemang, skyldig eller oskyldig, blir juridiskt ansvarig. " (SVD)

Chattade Du med Jan Guillou om IPRED-lagen gick Du  på en verklig nit. Nu kan vi bara hoppas på att även IPRED-lagen bara är på låtsas.

Bloggat: Arvid Falk Kulturbloggen HAX ProjektPåRiktigt Claeskrantz
Media: IDG.se, SVD1,  AB AB1    AB2, AB3  Sydsvenskan Resumé
Andra bloggar om: , , , ,  

Kommentarer
Postat av: leifedvin

IPREDLAGEN

Är jag helt blåst? Vi har bibliotek där jag lånar böcker fritt. Vi har STIM som ser till att upphovsrättsinnehavare får betalt. Det måste väl gå att skapa ett system som ger "skaparen" ersättning. Om man kan spåra nedöladdaren borde man ju kunna registrera vad som laddas ner och ppå så sätt få underlag att betala ersättning. Pengar till denna ersättning kan komma via skatt, avgift på media, avgift på bredband eller annat. Administration bör väl gåå att ordna.

2008-11-28 @ 19:00:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback