Thailand på väg bort från demokratin

Thailands politiska situation kan liknas med en ond spiral av demokratiska val, folkresningar och militärkupper.   
 Bakom dagens rubriker om demonstationer och stängda flygplatser ligger en långvarig blockad mot regeringsbyggnaden i Bangkok. Blockaden leds av PAD- Folkets demokratiska allians- en allians som  vill värna demokratin genom att utestänga majoriteten av befoolkningen från den poitiska scenen. En argumentation som vilar på icke-demokratisk grund.   Med blockaden vill PAD få bort sittande regering som står nära den avsatte premiärministern Thaksin.    Under Thaksins regim rådde mer eller mindre envälde med omfattande korruption samtidigt som social reformer skapade bättre levnadsförhållande för många.    2006 tog  militären över den politiska scenen än en gång med och avsatte premiärministern. Kuppen försvarades av PAD med  argument som "ibland måste demokratin ta ett steg tillbaks för att sedan ta ett steg framåt" och militären lovade att återställa demokratin. Men det visade sig att stödet för Thaksins politiska parti,  PPP, var stort på landsbygden .  Sjukvårds- , skolreformer och stöd i form av förmånliga lån till småbyarna  var reformer som underlättat livet för de fattiga på landsbygden. PPP vann valet 2007.  PADs protester fortsatte och växte sig allt starkare. De vill utestänga folket på landsbygden från den politiska processen. De anser uppenbarligen att den välutbildade stadsbefolkningen är förmer än landsbygdsbefolkningen. En landsbygdsbefolkning som gång på gång röstar fram politiker som inte respekterar  demokratin måste utestängas från valurnorna var budskapet . Inte speciellt demokratiskt resonerat från en organisation som säger sig värna demokratin. 
  I början av oktober blev demonstrationerna mer aggressiva och fick därmed  internationell medial uppmärksamhet.
PAD förväntar sig en militärkupp för att "återställa demokratin". Problemet är att militären inte accepterar något folkstyre och anser sig lyda direkt under kungen. Vilken politisk soppa. PAD vill återinföra demokratin med hjälp av antidemokratiska metoder som ska sätta fart på militären för att avsätta regeringen. Sedan ska   majoriteten av det thailändska folket sättas i sträckbänk  då de inte anses tillräckligt mogna för att gå till valurnorna. I praktiken vill PAD värna medelklassens  intressen.
Den politiska oron i nuläget har sina rötter i den finanskris som svepte in över Sydostasien i slutet av 90-talet. Missnöjet  med följderna av  IMF:S krav på avregeleringar och liberalisering av ekonomin jäste och gav utrymme för Thaksins första valseger 2001.
I nuläget har regeringen utfärdat undantagstillstånd på vissa utsatta platser och risken är stor att bilder på stridsvagnar på Bankoks gator åter igen kablas ut över världen.
 
Bloggat: Svensson mfl
Media: SVD1, SVD2, SVD3,SVD4,  DB1, DB2, DN1, DN2, DN3, SDS, PDK1, PDK2, AB
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,
Intressant.se

Kommentarer
Postat av: Anton

Regeringen har inget handlingsutrymme. De sitter i en rävsax. Agerar polisen kommer militären att ta chansen att genomföra en kupp och avsätta regeringen. Något dom PAD:s finansiärer i handelskammaren redan begärt.

2008-11-30 @ 23:45:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback