Rasistisk särbehandling som röstfiske

Moderaternas förslag om kontrakt för invandrare är en positionering högerut. Ett sätt att fånga röster på högerkanten och  fånga in främlingsfientliga strömningar. I stället för att motarbeta främlingsfientligheten förstärker Per Schlingman den med förslaget om invandrarkontrakt. Med kontraktet påstår man att invandrare  inte respekterar svensk lag och demokratiska värderingar.
Alla som bor och verkar i Sverige ska följa svenska lagar.  Det är inte förenligt med ett demokratiskt samhälle att peka ut enskilda grupper och säga -Vi tror inte på er, ni är inte lika bra som vi. Er ska vi hålla ett extra öga på. Bryter ni mot kontraktet får ni svårt med försörjningen! Det är vad kontraktet gör.  Skapar ett VI och DOM.
Kontraktet är en särlagstiftning som  implicerar  att en utpekad grupp inte respekterar demokratiska värderingar och inte arbetar .  Det står klart när man läser hur  Elisabeth Svantesson  i en artikel i Newsmill  försvarar   kontraktet och säger att invandrare ska arbeta och respektera demokratiska värderingar. Det ska alla göra  men alla kan eller får inte möjlighet att arbeta. Sjuka, arbetslösa, gamla, barn arbetar inte kan eller får inte arbeta. Respekterar de inte demokratiska värderingar?  Om en person vill men intekan eller får arbeta är den personen då inte demokrat?  Det är en logisk kullerbytta som faller på sin egen orimlighet.
Till sist en stilla undran. Vad ska moderaterna göra med de infödda svenskar som bryter mot svensk lag och inte följer demokratiska värderingar? Jag förstår inte skillnaden. Det är väl handlingarna som ska beivras inte folkgrupper som ska pekas ut.

Intressant.se
Media: AB1AB3,  DN1 DN2 SVD3,Dagen 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,
Dokument: "Där utanförskapet är som störst"

Kommentarer
Postat av: Fredrik

Förslaget säger ju för tusan inte alls att invandrare som grupp begår brott eller sitter hemma och fiskar in bidrag. Vad som däremot stämmer är att vissa invandrare gör det, precis som en del av den svenskfödda befolkningen. Med förslaget satsar man på att komma åt denna lilla klick som i nuläget bara kommer hit för att utnyttja systemet. Tycker du det är rätt att dina (och för den delen mina) surt förvärvade skattepengar skall gå till denna lilla klick människor som inte ger något i gengäld?Svenska medborgare ser jag som Sveriges ansvar (inkl. invandrare som fått medborgarskap). Dessa har vi en skyldighet att ta hand om och hjälpa, eftersom de är en del av Sverige. Deras medborgarskap är fasta och kan enligt FN:s mänskliga rättigheter inte fråntas en person. De är helt enkelt svenska.Människor som däremot kommer hit och inte sköter sig har vi inget ansvar för. De visar med önskvärd tydlighet att de inte vill vara en del av det svenska systemet och jag förstår inte varför de då skall slussas omkring i bidragscirkusen.Gamla och barn kommer självklart inte tvingas arbeta när de kommer hit. Däremot kan jag inte se varför det inte skulle vara ett krav för arbetsföra individer att åtminstone försöka få ett jobb. Lär man sig bara svenska - vilket inte är speciellt jobbigt i och med SFI som dessutom är helt kostnadsfritt - kommer man utan problem framåt i samhället.Som svar på din sista fråga kan jag bara säga att M säkert gärna skulle frånta även dessa grupper sina bidrag och även utvisa dem, men som svenska medborgare har vi inte dessa möjligheter. Varför låta två grupper slippa för att den ena hindras enligt internationella överrenskommelser? Är det inte bättre att göra systemet så bra som möjligt på de sätt som i nuläget är möjliga?

2008-11-24 @ 14:06:58
Postat av: anders eriksson

De som bor i invandrartäta områden ser med egna ögon att många invandrare har en dålig förståelse för det svenska samhället. De som är mest upprörda över detta är ofta de invandrare som har varit här 5-10 år. Prata gärna själv med de som bor i t ex Södertälje (både svenskar och invandrare) så får du nog en större förståelse för problemet.

2008-11-24 @ 19:12:01
Postat av: annarkia

@ Fredrik , anders

Ett kontrakt löser inte integrationsproblem som bostadsbrist eller den dokumenterade svårigheten att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden. Ekonomisk och social utsatthet har i alla tider skapat utanförskap oberoende härkomst. Ett kontrakt löser inte den problematiken.

Regler som innebär särbehandling av människor är rasism.Slutsatsen att moderaterna avser att särbehandla människor stärks efter att ha läst den senaste rapporten från det partiet.

Den moderata delarbetsgruppen "Integration och arbete" presenterar idag "Där utanförskapet är som störst", där förslag att successivt minska socialbidrag och införa hårdare straff i invandrartäta områden presenteras.

En länk till rapporten finns i inlägget.

2008-11-24 @ 19:51:20
Postat av: Tjalle

Bästa annarkia,tackar för Bruce Springsteen-tipset. Tyvärr var jag tre timmar för sen !Citat: "Regler som innebär särbehandling av människor är rasism."Svenskarna har ju iaf varit här sedan födelsen och har dagligen konfronterats med "svenska lagar, seder och bruk".

Är det nu så fruktansvärt rasistiskt att de nya genom detta "kontrakt" får en snabbkontakt med det nya landets egenheter ?De lyckas fly från krig, våld, elände och hunger. Och får en fristad i ett förbaskat generöst land långt hemifrån.

Är det då verkligen så hemskt att de som enda (?) motprestation får skriva under ett papper som ju är tänkt att "förbättra deras situation" i det nya landet ?När jag jobbade i ett muslimskt land fick jag en lista på "do's and dont's". Jag var tacksam härför.

Ser nu att jag skulle känt mig diskriminerad ? För de inhemska fick aldrig någon sådan lista.

2008-11-25 @ 10:33:05
Postat av: annarkia

@Tjalle

En introduktionskurs i samhällskunskap är okey men inte det föreslagna kontraktet. Grundläggande kunskaper om hur det svenska samhället fungerar är en bra sak och är naturligtvis inte diskriminerande. Kontraktets konstruktion däremot handlar om att peka ut en grupp som mindre pålitlig och innebär särbehandling. Det är det som är rasism.

2008-11-25 @ 14:31:10
Postat av: Johan

Från Friherrinans weblogg (obs ironi)

[...]förbereds ett centralt register där vi Svenska medborgare kan rapportera in kontraktsbrott och utomeuropeiska värderingsyttringar.[...]

2008-11-26 @ 11:12:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback