Ola Salo Superstar

Gästbloggare: Morgan Wilhelmsson

»Det är fullbordat.  Sedan böjde han ned huvudet och gav upp andan (Joh 19) Slutscenen i Jesus Christ Superstar är oerhört stark, Jesus d vs Ola Salo dör på korset. Fullbordat är en magnifik föreställning av Salo med ensemble.
Att gestalta berättelsen om smärta, svek, dödsångest och den oerhörda symbolik som ligger till grund för musikalen måste vara svårt. Den största svårigheten kanske ligger i att för de flesta idag är passionsberättelsen en bland många berättelser. Påsken uppfattas av de yngre som den mest sympatiska av alla helger, porten till sommar och semester.Uppvuxen i det Schartauanska Bohuslän på 1940-talet är påsken för mig delvis annorlunda. Minnet av tyngd och sorg som vilar över denna tid är stark, åtminstone till den tredje dagen. Därför var det med en stor nyfikenhet som jag åkte till Malmöoperan för att se JCS. Väl bekant med musiken och i viss mån tidigare uppsättningar. Och som man lyckades att förena allvaret i budskapet med artisteri och show! Två scener fångade mej starkast: Istället för att komma inridande på en åsnefåle kom Jesus stående i en kundvagn. Lysande! Den andra scenen var i Getsemane när Jesus ställer frågorna: Varför måste jag dö? O varför måste jag dö? Det är alltid trevligt att vara med när historia skrivs, i det här fallet scenkonst - historia. Främst tack vare Salos utstrålning och fina textöversättning."Och se vi gå upp till Malmöoperan" är mitt råd.


Media: AB , SDS, SVD, DN ,Intressant.se
Tidigare inlägg av annarkia om JCS:
 • Jesus Christ what a superstar!
 • Ola Superstar i rollen som Jesus
 • "JCS som kioskvältare"

 • Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

  Kommentarer
  Postat av: Aramtas

  Vad är budskapet(frågar en som inte är insatt i kristendomen) ? Håller annars med om att det var en jättebra föreställning.

  2008-11-09 @ 20:15:22
  URL: http://heksann.blogg.se/
  Postat av: Morgan

  @Aramtas

  Hej Aramtas

  Jesu död var ett offer som skulle frälsa mänskligheten från all synd är väl den mest traditionella tolkningen. Själva föreställningen har dessutom andra budskap.Uppfattar bl.a kritik mot dubbelmoral och arrogant makt. Sedan har vi det här med kundvagnen...Sedan tror jag man hittar en del genom att i lugn och ro läsa texterna.

  2008-11-09 @ 20:55:08
  Postat av: annarkia

  Kundvagnen?

  2008-11-09 @ 20:57:23
  Postat av: Morgan

  Kundvagnen som symbol för kommersialismen som den nya religionen

  2008-11-09 @ 21:00:15

  Kommentera inlägget här:

  Namn:
  Kom ihåg mig?

  E-postadress: (publiceras ej)

  URL/Bloggadress:

  Kommentar:

  Trackback