Obama och omvärlden.

Många hyser förhoppningar om att Obamas valseger ska var början på en ny agenda för den amerikanska säkerhetspolitiken. Utnämningarna till Obamas kabinett kan ge en fingervisning.
Visserligen ska man aldrig ställa någon till svars för vad föräldrar eller andra i familjen gör eller säger det till trots hoppade  hjärtat upp i halsgropen när jag idag i expressen läste följande uttalande från Rahm Emanuels  far (Obamas stabschef)  om utnämningen
-" Självklart kommer han att påverka presidenten att bli pro-israelisk. Varför skulle han inte det? Är han en arab kanske? Han ska inte skura golv i Vita huset."  Nämnas bör att Rahm Emanuel bett om ursäkt för faderns övertramp.
Kommer den amerikanska proisraeliska politiken att få en fortsättning lär det dröja innan Israel-Palestina konflikten når en lösning. Palestinierna kvävs långsamt bakom murar, uteblivna oljeleveranser och kollektiva bestraffningar. Israelernas rädsla för självmordsbombare förmörkar livet på den andra sidan. Det brådskar så här kan det inte fortsätta.

Ett annat problem som Obama förväntas lösa är Guantánamobasen. Guantánamobasen hyser förmodligen en och annan terrorist men också många helt oskyldigt utpekade. Bekännelser under tortyr och omänsklig behandling hör inte hemma på 2000-talet. Kommer federala domstolar att överta militärtribunalernas görande eller kommer basen att fortsätta som vanligt.  USA har i sin jakt på terrorister världen över skapat  ett rättsligt vakuum där terroristmisstänkta hålls i förvar utan att få sin sak prövad. I Irak sitter 18000   i amerikanskt förvar . De flesta är irakier . Hur länge ska oskyldiga sitta fängslade och när ska rättssäkerheten återerövras?
Idag fredag fälldes bomber över en liten by i Pakistan med 12 dödsoffer som följd varav  5 anses  tillhöra al-Qaida. Obama har i en intervju sagt att om amerikanska värden hotas i Pakistan kan han tänka sig att sätta in militära operationer i Pakistan.  Att hitta bin Ladin har fortfarande högsta prioritet för den amerikanska underrättelsetjänsten.  

Kommer Obama att följa Bush på den inslagna vägen i kriget mot terrorism eller hittar Obama andra lösningar? Bomber mot misstänkta al-Qaida -fästen och fängelse utan rättslig prövning är det verkligen rätt väg att bekämpa terrorism?  Risken är uppenbar att detta istället väcker  nytt hat mot väst och föder nya terrorister. "The Dark Side" av Jane Mayer  visar vilka mörka makter som agerat och hur, när tortyr använts i terrorns namn i Bush`s krig mot terrorism.

Idag pekar mycket på att Hillary Clinton kommer att bli Obamas utrikesminister. En utnämning om den genomförs kan den innebära en kursändring i amerikansk utrikes- och säkerhetspolitik? Obama är inte Bush men trots allt en representant för den amerikanska imperialismen.

Intressant.se
Andra om: , , , , , , , , ,,

Kommentarer
Postat av: Jonas

Någon duva är Obama inte. Kanske något mindre galen hök än Bush.

2008-11-15 @ 22:07:11
Postat av: Noffe

Hans namn är Rahm Emanuel.

2008-11-16 @ 22:41:27
Postat av: Noffe

Om man sedan ska skriva om hans far så skriver man Rahms far. Du skriver Rahm's, men du kanske tycker vi ska anpassa oss mer efter Amerika...

;-)

2008-11-16 @ 22:57:02
Postat av: annarkia

@Noffe

Rättat. Nöjd nu?;)

2008-11-16 @ 23:22:33
Postat av: Noffe

Tackförnämligt...snabba reaktioner där!

Det viktigaste är att namnet blir rätt. Min andra anmärkning kanske var väl petig?

2008-11-16 @ 23:25:33
Postat av: annarkia

@Noffe

Nejdå, inte vill jag bidra till en amerikanisering! :0

2008-11-16 @ 23:37:45
Postat av: Steve Lando

"Osama är inte Bush men trots allt en representant för den amerikanska imperialismen"Noffe lille agiterar mot någonslags apostrof men missar denna snygga freudianska lilla sägelse i slutet:)Det är helt korrekt att Osama i grunden är en produkt av USA, både rent militärt samt hatiskt, är skapat av USA självt men jag tror nog du åsyftar att skriva 'Obama', inte 'Osama', eller?:)2008-11-17 @ 03:08:05
URL: http://stevelando.blogspot.com
Postat av: annarkia

@Steve

Freudiansk felsägning? Om det vore så väl ändå. Funderar på att ha en tävling efter varje inlägg med rubriken finn fem fel.;)Skämt åsido några genomläsningar innan publicering kanske hjälper.

Tack för ditt påpekande Steve!

2008-11-17 @ 09:35:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback