Marknadsekonomin grundlagsfäst


Riksdagen röstade ja till Lissabonfördraget. Marknadsekonomin är därmed grundlagsfäst och  den fria konkurrensens vakt blir EU-domstolen. Maratondebatt, ett spel för galleriet, timme ut och timme in sedan klubbades fördraget igenom utan besvärande folklig inblandning. Först veckan före beslut lyftes frågan i medierna medan ett val på andra sidan jordklotet ägnats spaltkilometer månad ut och månad in. En näst intill total enighet mellan alliansregeringen och det största oppositionspartiet socialdemokraterna  krossade kritikerna . Undrar vilka 4 som var närmast att ansluta sej till dem, som ville att riksdagen  skulle vänta?  39 personer från v och mp stod fast. 13 personer från s och alliansen följde sitt samvete men vågade inte ända fram och la ned sin röst istället. En centerpartist röstade nej och gick emot partilinjen.
Undrar hur denna historiska maktförskjutning kommer att benämnas i historieböckerna? Framsynta var i alla fall de som skrev den nya kursplanen i samhällskunskap för gymnasiet. En kursplan med fokus på EU.

Tidigare inlägg: Alliansfriheten och den svenska modelen snart ett minne blott, Om Lissabonfördraget har det varit tyst,
Bloggat: Argast Nu
Media: AB SVD DN
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: argbiggan

...och ett ja till nyliberal ekonomisk politik.... i nuläget....chosan!

2008-11-21 @ 12:37:46
Postat av: Joanna

Demokratin sopas under mattan genom Lissabonfördraget.

2008-11-21 @ 12:39:17
Postat av: Asta





Bra att veta.

Från riksdagens protokoll:

Talmannen konstaterade att minst fem sjättedelar av de röstande hade röstat för att förslaget skulle antas. Kammaren hade således beslutat att anta förslaget att godkänna Lissabonfördraget.



För att förslaget skulle antas: 95 s, 88 m, 22 c, 23 fp, 15 kd

För att förslaget skulle hänvisas: 1 c, 20 v, 18 mp

Avstod: 8 s, 2 c, 3 kd

Frånvarande: 27 s, 9 m, 4 c, 5 fp, 6 kd, 2 v, 1 mp

2008-11-21 @ 19:15:28
Postat av: Anders

Nej, Lissabon fördraget handlar inte om mer makt till EU utan om ett bättre fungerande EU.

2008-11-21 @ 19:24:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback