Dagen efter

Det amerikanska valet lockade fler väljare än på många år. 60%  av valmanskåren hittade till vallolkalerna. Ur ett demokratiskt perspektiv är 60%  en extremt låg siffra. Endast till EU-valen kan Europa visa upp ett så lågt valdeltagande.
För att få delta i valet krävs en registrering. Partierna dyker upp som svampar ur jorden vid val och lägger sig i  ide  därefter. Lobbygrupperna agerar som påverkansgrupper istället för partierna.
Systemet med majoritetsval i flermansvalkretsar gör att röster kan kännas bortkastade vilket syns tydligt i valresultatet. Obama fick 52 % av det totalt avgivna rösterna och  349 elektorsröster, McCain 46 % men bara 163 elektorsröster. Vinner man knappt i en valkrets kammar kandidaten hem rubbet av elektorsröster resterande röster slängs bildligt och bokstavligt i papperskorgen.
Valkampanjen i sig är ett spektakel. Den handlar mer om person, slips och kroppsspråk än politiska sakfrågor. Inte så konstigt att intresset för politik falnar i ett system där möjligheten att påverka är liten.
I årets val spelade Internet en avgörande betydelse. Obama använde skickligt bl a Youtube och Facebook för att nå de unga väljarna. Via Internet kan en person effektivt bedriva masskommunikation. Det har presidentvalet visat. Obamas kampanj var oerhört skickligt utförd vilket också avspeglades vid hans segertal i Grant Park. Ett tal som var en retorisk fullträff när han gång på gång nämnde  Changes are coming to America  och Yes we can och We shall overcome.  Budskapet om förändring ingav hopp och fångade och frälste många, framförallt unga hjärtan.
Att Obama är den förste afrikansk-amerikanske presidenten i USA´s historia har en enorm betydelse. Det faktumet stärker den amerikanska drömmen om att man kan åstadkomma vad man själv vill. Det visar också på att rasfrågan spelat ut sin roll politiskt även om rasismen inte försvunnit.
 Viljan till förändring kommer att testas i den bistra verklighet som möter Obama den 20 januari.
Finanskrisen har slagit hårt mot det amerikanska samhället, förtroendet internationellt har nått ett bottenläge och klimatfrågan pockar på en lösning.
Obama är en hök i utrikespolitiska frågor. Visserligen vill han avsluta Irakkriget men istället satsa på Afghanistan. Han kan tänka sig att agera i Pakistan om amerikanska intressen hotas.   Guantánamoepoken blir förhoppningsvis ett kapitel som avslutas av Obama.
Man kan hoppas på vissa sociala förändringar till det bättre i USA med bättre sjukvård och åtgärder för att minska arbetslöshet och stimulera ekonomin. Hur det hänger ihop med utlovade skattesänkningra är iofs en gåta.
När det gäller miljön är Margot Wallström hoppfull . Hon tror på  ett samarbete i klimatfrågan och hoppas på överenskommelser  som minskar utsläppen och en diskussion om förnybara energikällor.
Framtiden får utvisa om Changes are coming to America.


Bloggat- Svensson, Steve Lando, Trotten,
Media- SVD1, SVD2, SVD3, SVD4,
DN1, DN2, DN3, SDS1, SDS2,
AB1, AB2, AB3, AB4

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant.se
 

Kommentarer
Postat av: Joakim Andersson

Det här var faktiskt ett superinlägg.Inte visste jag att svensk anarki (?) stödjer McCain.

2008-11-06 @ 15:52:25
URL: http://klokbok.wordpress.com
Postat av: annarkia

@Joakim

Var får du svensk anarki ifrån? Annarkia står inte för anarki.

Stödjer McCain? Nej absolut inte. Tolkar du mitt inlägg så? :0

2008-11-06 @ 16:59:07
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Waz

@Joakim

Det var en väldigt konstig tolkning av inlägget.

Jag tolkade det mest som att Obama var det "bättre" valet men att det inte gör så stor skillnad vem som än blir president i USA.

2008-11-06 @ 19:16:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback