Klass 9A och pygmalioneffekten

Pygmalion är namnet på den grekiske kungen och  skulptören som skapade sin egen idealkvinna, en underskön staty som han förälskade sig i och som sedan skönhetens gudinna Afrodite andades liv i.  På samma sätt som Pygmalion genom sina högt ställda förväntningar skapade sin idealkvinna så skapar också våra förväntningar på andra någonting. En lärares förväntningar på sin elev, till exempel, påverkar elevens prestationer. 
Att positiva förväntningar skapar ett klimat som frigör resurser visade R Rosenthal i ett experiment med förstaklassare i Kalifornien redan 1968.  Eleverna testades inför skolstarten och några  valdes sedan ut slumpmässigt. De utpekades  och spåddes göra stora framsteg i sina studier under terminen. När eleverna mot slutet av terminen testades på nytt visade det sig att de utpekade eleverna   gjort större framsteg än övriga.  De presterade dessutom bättre resultat på ett IQ-test.  Resultaten antogs vara en direkt följd av lärarnas positiva förväntningar som kom till uttryck inte bara i ord utan även i miner, leende, ögonkontakt etc. De utvalda eleverna blev exempelvis mer sedda, fick mer hjälp och gavs större utmaningar.  
 
Resultaten som eleverna i TV-serien klass 9A uppnådde efter en termin med lärare som bekräftade, uppmuntrade och stärkte deras självförtroende är   en modern pygmalioneffekt . Pygmalioneffekten går också under namnet Rosenthaleffekten eller den självuppfyllande profetian.
TV-serien är en tankeställare för alla lärare och inte minst för skolpolitiker.  Kunniga, trygga lärare som är behöriga i sina ämnen  är den bästa garantin för en bra skola. Låt därför skolans lärare få ägna sin tid åt pedagogik och didaktik och ge lärarna den tid som behövs  för undervisning och mentorskap med eleverna .

En pedagogs funderingar.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Johanna

Ännu en faktor att räkna med var att lärargruppen runt TV-seriens klass 9A var samsynta i både sin elev- och kunskapssyn. Så ser inte alltid verkligheten ut.

2008-05-07 @ 23:02:14
Postat av: Argbiggan

Tänk dig att en volvoarbetare säger så här:"Det här ställer jag inte upp på! Jag tänker tillverka Volvo Amazon." Den personen gör sig helt omöjlig och får söka annat jobb.

Tänk dig att samma uttalande görs av en lärare i dagens skola. Vad händer?

2008-05-08 @ 00:07:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback