Hopp om fred - Encounter Point.

Den 14 maj 1948 utropades staten Israel. Ett datum som för palestinierna i Mellanöstern kom att stå för al Nakba, Katastrofen.
Inför   Israels 60-årsfirande visade  Svt dokumentären Encounter Point.
Encounter Point är en berättelse om fyra personer   som trots erfarenheter av våld och hat inte låter sig styras av fördomar och förhärskande fanatism. Vi får i närgångna porträtt möta en israelisk bosättare, en  palestinsk exfånge, en sörjande israelisk mor och en sårad palestinsk bror. Encounter Point är en mötesplats för judar och palestinier i Israel, ett forum för diskussion och försoning. Naturligt och självklart med ett sådant forum tycker vi som bor i ett tryggt land som Sverige. Vad vi inte vet eller tänker på är  att de här människorna riskerar både sin säkerhet och  sin position i samhället  för att på gräsrotsnivå kämpa för försoning, fred och ickevåld. Encounter Point är en film som berör och stämmer till eftertanke.  En flerfaldigt prisbelönad film som måste ses.

Under första Intifadan gjorde jag en studieresa   i Israel och på Västbanken. Ett oförglömligt möte var den dag jag besökte Neve Shalom - Wahat-Al-Salam. En liten by i Israel som ligger högt uppe på en platå. En bra plats att hålla rockkonserter på med gratis scen och plats för stor publik nedanför.  Välbesökta konserter med en publik på ca 10 000 hölls då och då . Vilket fantastiskt bra sätt att sprida kunskap om vad Neve Shalom - Wahat al-Salam egentligen sysslade med. I byn bodde både palestinier och judar.  Där anordnades bl a möten för ungdomar  med syfte att ge utrymme för diskussion och förståelse. Neve Shalom - Wahat al-Salam är en by som vill visa världen att det går att leva tillsammans ,  att möten mellan människor är enda vägen till försoning och fred.
Neve Shalom - Wahat al-Salam, den byn med sina människor,  kommer alltid att finnas i mitt hjärta .


Bild vid entrén till Neve Shalom, Wahat al-Salam
© annarkia


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Morcant

En mycket engareande dokumentär som stämmer till eftertanke. Borde visas och diskuteras i alla skolor. Människor som förlorat sina barn/släktingar på båda sidor, trots sin sorg och vrede kan sitta ner och tala med varann är beundransvärda.

Stöd därför Freden Oas pg 491 75 58 - 1 genom att bli medlem!

2008-05-14 @ 16:14:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback