Regeringen saknar "integritetskompass".

Jag satte bokstavligt talat frukosten i halsen när jag läste nyheten  "Från FRA till PKU".
Har regeringen drabbats av solsting eller  paranoia ? Varför denna mörka människosyn?
Med  total avsaknad av "integritetskompass" har regeringen tillsatt en utredning för att se om  3, 3 miljoner svenskars blodprover, det så kallada PKU-registret , ska få användas för andra syften än det avsedda. Retroaktiv lagstiftning är knappast förenlig med en demokratisk rättsstat. Tydligen har registret redan använts i annat syfte än ren forskning och nu är risken stor att detta ska legaliseras. Vad är det för rädslor och spöken som driver fram ett sådant beslut?
Först tvångsavlyssning av hela svenska folket och nu detta.  Jag begriper att brottsbekämpning kan underlättas med hjälp av PKU-registret  men det kan också missbrukas och är i sanning integritetskränkande. 
Och inte hjälper det att hänga ut de som jobbar eller ska jobba med integritetskränkande hantering i  så kallad laglig regi.
Argumentet att FRA-agenterna får stå sitt kast när de ger sig in att verkställa FRA-lagen haltar. Det är inte de som är ansvariga för lagen det är beslutsfattarna. 
 Att överhuvudtaget hänga ut privatpersoner på nätet  med syfte att häckla, smutskasta, baktala eller kränka  är ett fenomen som är klart integritetskränkande och som måste tillbakavisas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Mike

http://www.alliansupproret.se/?p=218

2008-06-21 @ 13:33:21
Postat av: Emeritus

Efter att ha följt svensk politik i 50 år har jag trots alla demokratiska "snedsprång" tills nyligen betraktat Sverige som ett någorlunda anständigt samhälle.FRA och PKU-"historierna" samt behandlingen av sk. papperslösa flyktingar gör att tilltron till vårt system är bortblåst. Faran för cynism och passivitet finns men det känns mer motiverat att försöka slåss för just ett någorlunda anständigt samhälle. Någon bekväm anpassning får det inte bli tal om!

2008-06-21 @ 13:58:35
Postat av: Argbiggan

Historien upprepar sig! Dett är sanslöst.

Vi syns i GBG.

2008-06-21 @ 14:24:56
Postat av: Karlsdottir

I högre och högre takt förändras kartbilden av Sverige.

2008-06-21 @ 15:59:50
Postat av: Janna

Helt rätt, frihet får inte missbrukas. Frihet betyder inte att man är fri att trampa på någon annan.

2008-06-21 @ 18:05:03
Postat av: John

Ditt argument angående att de som verkställer den nya FRA-lagen inte kan ställas som ansvariga haltar dessvärre ändå.

De som jobbade på koncentrationslägrena i Nazityskland, kunde inte de ställas som ansvariga? Eller följde dem också order? Är inte de ansvariga för sitt agerande? Ligger allt på herr Hitler, och inte på alla de tusentals som verkställde vad han sa och mördade miljoner judar?

På samma sätt är "FRA-agenterna" ansvariga.. Tyvärr.

2008-06-21 @ 19:20:43
Postat av: Christina

Hej John,

Precis som Du skriver har jag tänkt och känner mig därför kluven till den här frågan. Det är det argumentet många i min närhet fört fram. Trots det har jag svårt att jämföra Hitler med FRA-lagen

/annarkia

2008-06-21 @ 20:27:22
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: John

Givetvis är det två helt olika situationer men tanken bakom är densamma.

Bara för att man är den som utför en order är man inte fri från skuld. En människa med fri vilja är alltid skyldig för sina handlingar.

Någonstans måste man sätta gränsen och säga stopp. Att de bara gör sitt jobb funkar inte som motargument..

/John Ouda ;)

2008-06-21 @ 20:57:43
Postat av: Christina

Håller med dig i att vi har ett fritt val och att vi aldrig kan gå in i ett agenttillstånd.

Jag är ändå tveksam till uthängningen av agenterna i nuläget. Frågan är om just de personerna var skyldiga till den signalspaning som bedrivits mot individer under 10 år. Signalspaning mot militära mål har ju, vad vi än tycker om det, varit syftet med FRA. Den nya lagen är ett hån mot demokratin och nu är det dags att sätta stopp. Här går gränsen.

/Christina

2008-06-21 @ 21:42:24
URL: http://annarkia.bogg.se
Postat av: John

Att syftet VARIT att spana mot militära mål, men nu går man onekligen rakt emot det och ger sig på alla människor. Civila mål = Inte okej.

Vi får väl se hur lång tid det tar innan dom röstar bort lagen. Annars kommer det ta lång tid innan vi får se en borgerlig regering igen. Men som jag skrev på min blogg, det var ju faktiskt sossarna som drog igång debatten och la det första förslaget, så "all heder åt Tomas Bodström". Dessutom valde han att inte närvara vid omröstningen. Kanske hade verkat dumt om en sosse röstade för lagen, så han tog semester istället..!

/John

2008-06-21 @ 21:54:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback