Ett betygssystem i gungning.

När de relativa betygen ersattes med målrelaterade betyg ökade säkerheten i betygssättningen.
Målrelaterade betyg innebär att Du ska ha uppnått uppställda mål för att få betyget G, VG eller MVG. Målen anges av skolverket och ska sedan tolkas lokalt.
I dagens skola  finns ingen som garanterar en likvärdig tolkning i hela landet . Det har kommunaliseringen av skolan satt stopp för. I princip kan det vara så att det är lättare att få ett MVG i Jönköping jämfört med Stockholm eller vice versa.
Hur är det då med likvärdigheten i betygssättningen  mellan skolorna?  I vissa ämnen finns forum för att diskutera detta men långt ifrån i alla ämnen.
Hur är det då på den enskilda skolan? Instrumenten finns och de flesta  lärare lägger ned mycket energi för att möjliggöra en likvärdig och rättvis bedömning? Frågan är vad det hjälper eleven som ska konkurrera med grannskolans  och övriga skolors elever om platser på universitet och högskola.
I betygstider ligger nerverna lite på utsidan. Det darrar av nervositet i korridorer och arbetsrum.  Betygssamtalen vars syfte är att informera om satta betyg avlöser varandra.   Jag förstå elevers besvikelse när de jämför med kamraters betyg. Tre betygssteg är för lite . Skillnaden mellan kunskaperna blir för stora trots samma betyg. Jag  välkomnar därför Björklunds förslag om fler betygssteg.
 Oavsett  betygssystem är betygssättningen lärarens ansvar. Betyg är inte  förhandlingsbara och kan ej överklagas.  Hur blir det i morgondagens skola?

  Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer
Postat av: Betsy

Skulle inte förvåna mig om elevrådet får ett ord med i laget i framtidens skola.

2008-06-02 @ 17:17:07
URL: http://heksann.blogg.se/
Postat av: annarkia

Oppositionen avskaffade de lokala styrelsernasom hade elevmajoritet. Elevråden är idag representerade på skolkonferensen och har förlorat sin majoritetsstatus.

2008-06-02 @ 17:54:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback