Åsiktsregistrering i repris.

Redan på 1940-talet kartlades kommunistiska och syndikalistiska arbetare av fackföreningar och säkerhetspolis. Arbetsläger som Storsien inhyste människor som aktivt jobbade mot nazismen under andra världskriget. Englandsvänner registrerades  och antifascister  riskerade lägervistelse medan nazivännerna gick fria.
1970-talet var det årtionde som säpo och sapo slog rekord i att registrera människor på vänsterkanten. Personalkontrollkungörelsen  (PKK) lade grunden för  ett svenskt yrkesförbud. Oskyldiga människor drabbades och hade ingen möjlighet att rentvå sig.
Nu är det dags igen. Staten kan om FRA-lagen går igenom avlyssna våra telefonsamtal, mejl och sms. Det är ett oerhört ingrepp i den personliga integriteten. Enligt Rapport har svenska telefonsamtal och datakontakter insamlats och lagrats i 10 år av FRA. Är förslaget om FRA-lag ett sätt att i efterhand rättfäriga en hantering som pågått i flera år?
FRA- lagen är inte förenlig med en demokratisk stat den åtsidosätter rättssäkerheten.  Den lagen  ska riksdagen rösta om i morgon.
Vågar ledamöterna verkligen rösta ja till en lag som mött ett så massivt motstånd bland svenska folket?
Nätverket Stoppa FRA-lagen har på mindre än en vecka fått ett större gensvar än de kunde drömma om och det tack vare bloggsfären. Sökmotorjätten Google  anser att den svenska FRA-lagen passar bäst i diktaturer som Kina och Saudiarabien. Går lagen igenom tänker Google aldrig placera servrar i Sverige och   Telia Sonera har redan flyttat servrar från Sverige. Borgerliga riksdagsledamöter tvekar att rösta ja. För vår och Sveriges skull hoppas jag att de har civilkurage nog att rösta nej. Sverige behöver inget eget Stasi.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback