Säpo´s åsiktsregistrering i ny regi?

Nya avslöjanden om FRA`s verksamhet avslöjas mer eller mindre dagligen. Regeringen lägger ut dimridåér och avfärdar kritiker som okunniga. FRA-affären liknar IB-skandalen på 70-talet där avslöjandena duggade tätt om spionage  och infiltrering i organisationer på vänsterkanten. Uppgifterna tillbakavisades  alltid direkt i TV-rutan av dåvarande ÖB Stig Synnergren och försvarsministern Sven Andersson. Detta upprepades dagligen under en tid och var ett skådespeleri i den "högre skolan".
Åsiktsregistrering på politisk grund har pågått sedan andra världskriget och den så kallade personalkontrollkunggörelsen som slog fast att vid jobb som betraktades som känsliga, när det gällde svensk säkerhet, skulle kontakt tas med Säpo innan anställning. Fanns något i Säpos register kommunicerades detta inte till den som berördes. Listan över känsliga jobb var många bl a  berördes tjänster på SMHI. När frågan lyftes fram i ljuset visade det sig att åsiktsregistreringen ofta vilade på lös grund. Rättssäkerheten hade åsidosatts. Åsiktsregistrering på politisk grund skulle upphöra och registren slaktas.  Det ser nu ut som om registreringen fortsatt i FRA`s regi.

Aftonbladets ledarsida har fått ut ett antal handlingar från FRA, som beskriv­er hur personuppgifter ska hanteras. Dokumenten visar att myndigheten spanar på individer och har rutiner för att byta information om dem med andra länder. (AB)
FRA chefen bekräftar  hemligt utbyte  uppgiftermed andra länder. (DN)
Ryska planer på att kringgå FRA-spaning. (Svd)

Den tidigare åsiktsregistreringen drabbade berörda ofta helt felaktigt utpekade, personer hårt. Hur  berörs de personer som FRA bedriver signalspaning på idag och på vilka grunder bedrivs spaning? Räcker det med en prenumeration på Palestina Nu som ges ut av palestinagrupperna i Sverige? Då räckte det med en prenumeration på Vietnambulltinen, en antiimperialistisk tidning som tog ställning mot USA`s krig i Vietnam. 
FRA-lagens efterdyningar har avslöjat en ny skandal i paritet med IB-skandalen. Att regeringen mörkat syftet med lagen ökar inte direkt  regeringens trovärdighet.  En sanningskommission är det minsta vi kan förvänta oss. Varför inte en haverikommission?  Politikerföraktet kan explodera och tilltron till det parlamentariska systemet  haverera.
 

AB , DN, SvD
Intressant?
FRA
, , , ,

Kommentarer
Postat av: Betsy

Detta kan vi inte acceptera! Upp till kamp!

2008-07-11 @ 17:28:18
URL: http://heksann.blogg.se/
Postat av: Thomas

"Politikerföraktet kan explodera och tilltron till det parlamentariska systemet haverera."Tilltron har redan fått sig ett nackskott.

Och beroende på känslighet i näsborrarna, så vittrar vissa redan en analkande blodlukt.Grundlagen liknar skit, och det ser mer ut som Alliansen infört en Anarki, inte den ideologiska, utan den vansinniga.Politikerförrakten har nog nu redan fött terrorbabies. Och vem vet, kanske inom deras egna led, fasa och ve!Jag tror inte makthavarna förstår vad som hänt.

Jag tror inte makthavarna förstår vad som händer.Dom har tappat kontrollen.

Och bara en Idiot lämnar Hoppet kvar på fartyget med en rabiessmittad, amoklöpande Kapten vid rodret!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback