Samma vårdkvalitet för alla ett måste.

Följande rubrik återfinns i svd: "Svenska kvinnor har störst chans överleva bröstcancer".
Den rubriken fångar mitt intresse då jag har personlig erfarenhet av  sjukdomen. En cancerdiagnos skapar än idag ofta rädsla och  ångest. Det gläder mig att överlevnaden på några år ökat från 50% till 82%. Det inger hopp för alla de kvinnor som får diagnosen.  

-Vi har ett framstående vårdprogram för bröstcancerbehandling och införde tidigt mammografi och att orsaken till detta är att svensk sjukvård ligger långt framme. (Professor Bengt Westermark, ordförande i Cancerfondens forskningsnämnd, svd)

  Rubriken förbryllar mig dock då det i artikeln finns en lista på de länder som har bäst vård  enligt The Lancet. Kuba toppar statistiken. Det är det landet som har den bästa sjukvården inte bara när det gäller bröstcancer. Infektionsvården är ett annat område. Såg ni Michael Moores film "Sicko" så minns ni hur hjälparbetare vid 11 septemberkatastrofen i USA inte fick den vård de behövde  utan istället fick söka sig till Kuba.  

-Att Sverige har ett system som bygger på att alla ska få samma vårdkvalitet kan ytterligare förklara vår höga placering, säger Bengt Westermark.

Svensk sjukvård är bra men hur ser framtiden ut? Är privatiseringen av sjukvården, vårdavtal och liknande en garanti för att alla ska få samma vårdkvalitét även i framtiden


Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback