Regeringen får kritik från "de egna leden".

Ledande folkpartister uppmanar regeringen i en debattartikel i DN att lyssna till kritiken mot  FRA-lagen och menar att relationen mellan staten och medborgarna kan skadas. De hänvisar bl a till regeringsformen:.

  "Regeringsformen slår fast att varje svensk medborgare ska vara garanterad att få ha "brev eller annan förtrolig försändelse" samt "telefonsamtal eller annat förtroligt meddelande" i fred från statens granskande öga. Ett ingrepp som innebär avsteg från denna grundprincip måste enligt grundlagen dels vara "godtagbart i ett demokratiskt samhälle", dels stå i rimlig proportion till vad som står att vinna, i detta fall ur säkerhetssynpunkt". (DN)


Det är givet att i en demokratisk rättsstat måste individens skyddsbehov gå före godtycklig myndighetsutövning. FRA-lagen sätter rättsstaten ur spel och hotar våra mänskliga rättigheter i form av rätten till ett skyddat privatliv. Det är detta kritiken handlat om.

"Det är som att ha en statlig brevuppsprättarcentral", säger Maria Leissner till SvD.se och utesluter inte att frågan hamnar hos Europadomstolen". (SvD)


Statsminister Fredrik Reinfeldt har försökt tiga ihjäl kritiken mot FRA och avfärdat den som okunnig. Det blir intressant och se hur Reinfeldt kommer att hantera kritiken från "de egna leden".

"Den upprörda debatten handlar ytterst om relationen mellan staten och medborgarna, något som ansvarskännande politiker måste ta på största allvar". (DN)


Fp-skribenterna tycks tro på den goda staten och vill att allt ska återgå till det gamla.  Det är tron på den goda staten som gjort att vi i Sverige saknar tillräckligt skydd mot överträdelser av de mänskliga rättigheterna. FRA-lagen och bemötandet av kritiken mot lagen har fått oss att inse att den goda staten kanske är ett minne blott.

AB, AB

Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: christoffer

Jag förstår inte hur du kan få dessa personers kritik till "Fp-skribenterna tror på den goda staten" De skriver ju väldigt tydligt att problemet med förslaget är att den kränker integriteten och bryter mot liberala principer om medborgarnas rätt till privatliv.Det är inte att tro på den goda staten, det är att veta att staten kan missbruka sin makt och att statens makt därför ska vara begränsad./C

2008-07-14 @ 13:15:54
URL: http://blue-green-mess.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback