Nu blir vi brottslingar allihop?

Nu ska vi bli brottslingar allihop, hela svenska folket. För inte tänker väl Du ange din granne som låter dig fälla ett större träd för en hundring eller två.  Hoppsan nu körde frugan för fort igen men det är inget Du ringer polisen för.  Ajabaja lillpojken har trimmat moppen. Du funderar inte ens på att lyfta luren och slå en signal till polisen. Dotterns kille har fildelat och...., nej det gör Du inte! Eller?
Jodå Du måste anmäla allt detta annars bryter du mot den nya "angiverilagen." Förlåt, "civilkuragelagen." Om den nu går igenom. Är detta verkligen lagens andemening? Enligt Rick Falkvinge (PP)  är det så lagen ska tolkas.
Vilket vanvett i så fall, regeringen måste ha fått solsting. Civilkuragelag=angiverilag och massavlyssning á la FRA-lagen ger dåliga vibrationer och kalla kårar efter ryggraden. Stasi, stasi ekar i bakhuvudet.
Varför all denna kontroll? Litar regeringen inte på valmanskåren? Nej förmodligen inte, varför lita på väljarna när man inte litar på arbetslösa och sjuka. De som är arbetslösa vill inte arbeta och de sjuka spelar bara är klara signaler från alliansen.
Det kanske är så ändå att makten behöver nya verktyg för kontroll av massorna när de gamla institutionerna eroderar?Först kyrkan, sedan fabriken och nu senast skolan har mist sin fostrande roll . Är det därför de nya lagarna behövs?
Eller är det så att  andemeningen med civilkuragelagen är en annan?
-Att ge oss mod att sträcka ut en hjälpande hand till nödställda och våga gripa in för att rädda en annan person från att skadas vare sig det gäller mobbning på jobbet eller misshandel på gatan. 
Frågan är då om en lag kan påverka vårt förhållningssätt i trängda situationer och få oss att ta vårt ansvar att bistå en annan människa i nöd. 

DN
 
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Ouda

HAHA

Att likställa civilkurage med angiveri var nog dagens skämt..!

Så att ingripa om någon blir misshandlad etc är samma sak som att skvallra om grannen fildelar?

"Enligt den är man skyldig att - efter egen förmåga - ingripa när någon medmänniska är i nöd. En sådan lag finns bland annat i Frankrike."

2008-07-27 @ 11:44:44
URL: http://ouda.blogg.se/
Postat av: Christina

Ouda,

Jag var inte klar med inlägget så din kommentar var verkligen på plats.

Har svårt att skilja på spara som utkast och spara ich publicera.

/Christina

2008-07-27 @ 12:02:54
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Mike

Helt otroligt rubbat..Undrar om politikerna har några fungerande hjärnceller?Nu får vi sätta stopr för denna galenskap som pågått tillräckligt länge.

2008-07-27 @ 13:38:54
Postat av: Joanna

En rad otäcka händelser på senare tid visar att lagen kan behövas. Det är aldrig försvarligt att stå vid sidan om som åskådare när en person far illa och behöver hjälp.

2008-07-27 @ 16:15:47
Postat av: Kicki

Joanna,

Visst behövs mer civilkurage. Orsakerna till varför människor inte ingriper i en nödsituation varierar.Frågan är om det går att lagstifta bort ex rädsla, handlingsförlamning eller ren feghet. Jag tror inte det./Kicki

2008-07-27 @ 16:32:53
URL: http://annarkia.blogg.se/
Postat av: Makulerad

Kristdemokraterna vet inte vad civilkurage betyder.

Tro mig på mina ord, efetrsom jag vet bättre än de flesta hur Kristdemokratiskt civilkurage ser ut!Civilkurage är ingen medfödd egenskap utan en förvärvad. Civilkurage har med mod och dådkraft att göra. Man kan inte lagstifta att människor skall visa civilkurage eftersom många människor faktiskt är både rädda och ängsliga.

2009-10-15 @ 23:10:24
URL: http://kristdemokraten.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback