Kineserna och IOK överens om censuren.

Bryr sig en regim som står bakom förtryck av oliktänkande och allt grövre brott mot de mänskliga rättigheterna om överenskommelser? Det var min första tanke då jag såg rubrikerna igår om att Kina censurerar Internet under OS trots löften  om motsatsen. Döm om min förvåning då det idag rapporteras om att IOK och Kina kommit överens om den censur kineserna  aviserat. Att Falun Gongs hemsida är förbjuden mark är inte oväntat med tanke på det veritabla krig regimen i Kina fört mot rörelsen. Nu har även Amnesty´s hemsida blockerats. I Amnestys årsrapportfinns en redogörelse för  Kinas kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Enligt Amnesty har förhållandena försämrats sedan 2001 då Kina utsågs som värd för OS.
Det är en skam för IOK, den internationella kommitten för de olympiska spelen, om de tillmötesgått Kinas vilja att censurera material som är kritiska mot förhållandena i Kina. OS kan inte stå över FN -deklarationen om de mänskliga rättigheterna. Att godkänna en blockering av Amnesty´s sida är att ge ett okey till förtrycket och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna. Idrott står inte vid sidan av politik. Idrott och politik hör ihop.
Reportrar utan gränser, Amnesty och journalistfederationen har protesterat och det borde fler göra.
- Denna uppenbara censur av media är ytterligare ett brutet löfte som underminerar påståendet att OS skulle förbättra människorättssituationen i Kina, säger Amnesty.
Är det bara en plats på prispallen och en kort stund  i rampljuset som gäller för OS-deltagarna? Var finns medkänslan med alla de som sitter fängslade och som torteras för sina åsikters skull? Kina har en topplacering på listan över de länder som kränker de mänskliga rättigheterna.Kina är ett land  som övervakar medborgarnas mejl och samtal och  som begår grova övergrepp mot oliktänkande.


Amnesty´s rapport
DN, DN, SvD, AB, , AB , Reportrar utan gränser

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Rune W

Bra att IOK kommer "under luppen" Vi bör dock komma ihåg att IOK i sig själv är en mycker sluten och odemokratisk rörelse med feta TV och sponsorskontrakt som man är rädd om. IOK handlar inte annorlunda än transnationella företag.

2008-07-31 @ 20:36:20
Postat av: Betsy

Jag kommer att bojkotta denna idrott genom att inte titta på den överhuvudtaget. Klart att ekonomiska vinstintressen är med i spelet.

2008-07-31 @ 22:54:34
URL: http://heksann.blogg.se/
Postat av: Joanna

Regeringar gör som de transnationella företagen. Stryker den konesiska regimen medhårs för att inte förlora marknadsandelar i en av världens kommande ekonomiska stormakter.

2008-07-31 @ 23:52:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback