Lissabonfördraget till varje pris.

Inför folkomröstningen  om Lissabonfördraget lovade kommissionen Irlands regering att dölja eller försena politiska beslut och information som kunde stärka nejsidan. Det gällde frågor som var särskilt angelägna för irländarna bl a minskning av jordbruksstödet och  ett gemensamt försvar i EU. Irländarna lät sig inte luras utan röstade nej till fördraget.
Alla 27 medlemsländer måste säga ja till fördraget om det ska bli giltigt.Trots detta faktum har raificeringsprocessen fortsatt i de flesta EU-länderna. 
Om demokratin fungerade borde Lissabonfördraget vara dödförklarat nu. Så är inte fallet . President Sarkozy, EU`s ordförande i nuläget, avser att undersöka varför irländarna röstade nej och anser att folkomröstningen måste göras om.

"Irland måste genomföra en andra folkomröstning, sade den franske presidenten Nicolas Sarkozy på ett partimöte i Paris på tisdagen.

- Irländarna måste rösta igen, ska Sarkozy ha sagt till sina partikamrater i UMP enligt uppgift till Reuters från flera parlamentariker som medverkat på mötet." (Svd)


Varför? Har irländarna inte förstått sitt eget bästa? När folket säger nej, ska de upplysas och fås på bättre tankar. Är det vad Sarkozy menar. Fungerar demokratin bara i de lägen då  folket gör vad makthavarna anser vara rätt?

Svd

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer
Postat av: Janna

Lissabonfördraget är i princip samma sak som den EU-grundlag som medborgarna i Frankrike och Nederländerna röstade nej till 2005. Syftet med det nya fördraget är att kunna negligera de folkomröstningarna och undvika nya. Den irländska författningen tvingade Irland att hålle sin folkomröstning.

2008-07-16 @ 02:12:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback