En tandlös riksdag


Lotta Gröning för fram frågan om riksdagen ska ha så många ledamöter som 249 och om riksdagen verkligen är representativ.

I en debattartikel  i aftonbladet skriver hon:
-"Jag lyssnade på Ring P1 och det ringde in en man som ställde en rak och enkel fråga. Varför ska vi ha så många riksdagsledamöter nu när EU bestämmer det mesta. Det är bättre att vi minskar antalet riksdagsledamöter och i stället satsar pengarna på de svaga människorna i samhället!

Först hickade jag till och tänkte Herre Gud, så kan vi väl inte tänka – demokratin är det viktigaste vi har. Sedan slog det mig att hans slutsatser trots allt är ganska rimliga."

Med tanke på att all mer makt flyttas till ministerrådet Bryssel är frågan intressant. Ratificeras Lissabonfördraget kringskärs riksdagens maktbefogenheter än mer. EU-direktiven gäller redan i dag framför svensk lag och de blir bara fler och fler.  

Representativ riksdag har vi aldrig haft. Inte om riksdagen ska avspegla befolkningen i stort. Överrepresenterade är män, äldre, de med högre utbildning, infödda svenskar mfl grupper. 

 Problemet med den representativa demokratin är  att risken är stor att de som valts att representera sina väljare till slut representerar sig själva. Frågan är vem som riksdagsledamöterna egentligen representerar? Svenska riksdagsledamöter är jämfört  ledamöterna i den amerikanska kongresen ofria. En gång vald till riksdagen måste Du gå i partiets ledband. Det har vi aktuella exempel på när det gäller FRA- och IPRED-lagarna. De riksdagsledamöter som var kritiska fick en hårdhänt behandling och rättade snart in sig i partifållan igen. Svenska riksdagsledamöter tillåts inte att ta egna promenader.

Det är kanske som Jinge skriver dags att banta antalet riksdagsledamöter så att antalet bättre passar till arbetsbördan i riksdagen.

Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Nils Dacke

Det system vi har kallas för representativ demokrati och bygger på att de vi utser att representera oss kan fatta klokare och bättre beslut än vi själva. Detta i sin tur bygger på att det är en slags elit och att informationen dom har är unik. Inget av dessa 2 premisser stämmer längre så egentligen borde vi inte diskutera 249 eller 99 ledamöter utan hur vi ska organisera demokratin.

2008-12-27 @ 17:57:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback