Politisk ovilja spär på utanförskapet.

I marknadsekonomins förlovade land bryter nu en tillträdande president mönster. Åtgärdspaket på åtgärdspaket läggs fram för att stimulera konsumtionen och därmed efterfrågan på arbetskraft. Den gamla Keynsianska ekonomiska politiken, att använda budgeten för att påverka konjunkturen, tas till heders igen. I Sverige säger arbetsmarknadsminister Littorin visserligen att det är "åt helvete "med konjunkturen men att några nya åtgärder inte planeras. I Sverige lämnas varslade och arbetslösa åt sitt eget öde.
I dag uppskattar Arbetsförmedlingen att sysselsättningen kommer att minska med 145 000 personer på två år och att arbetslösheten kommer att stiga till 9 procent år 2010. Under 2009 kan totalt 35 000 industrijobb försvinna. Och i byggindustrin väntas cirka 10 000 jobb försvinna nästa år. Samtidigt väntas neddragningar i tjänstesektorn och i kommunerna.  En mycket dyster jobbprognos och arbetsmarknadsministern i Sverige nöjer sig med att svära och säga att "det blir några skitår" och hänvisa till krispaketet vars innehåll kritiserats från alla håll..
Försämringen av arbetslöshetsersättningen och massuträdet ur arbetslöshetskassan efter fördyringen av avgifterna kommer att slå hårt mot de som mister sina jobb. Regeringens linje är att placera fler i utanförskap trots löfte om motsatsen. Hur många familjer ska hamna i bidragsberoende och riskera att gå under innan valet 2010?

Media:  AB12 SvD1 2 DN12 i
Andra om: , , , , , , , , , , , ,

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback