Offensivt eller defensivt?

Regeringen tänker fortfarande i termer av återhållsamhet  och att inte slösa med skattebetalarnas pengar. Lovvärt i ett normalläge  men knappast i den situation svensk ekonomi befinner sig i i dagsläget. Tusentals varslas varje dag . Volvos problem påverkar över 100 000 personer i slutändan .Arbetslösheten väntas bli 10%.  I det läget satsar regringen småsmulor på ROT-avdrag och infrastruktur som enligt egen utsaga ska ge 8000 nya jobb.

 -Åtgärdspaketet kostar staten 8,3 miljarder kronor under 2009, 8,8 miljarder kronor 2010 och 5,8 miljarder under 2011. Sammanlagt 22,9 miljarder på tre år
-Regeringen tillför också en miljard i drift och underhåll till järnvägen i en infrastruktursatsning

-Skattereduktion är på 50 procent upp till 50 000 kronor och det gäller per person för dem som bor i villa eller bostadsrätter.

Maud Oloofsson menar att villaägarna kan passa på och byta till mer miljövänliga värmesystem. Vad är det som säger att avdraget används så? Ett snyggare badrum kanske är mer åtråvärt.
Man kan ju fundera över hur Sverige ska överleva som industrination genom ROT-avdrag och upprustning av järnvägsnätet?  8000 nya jobb ska ställas mot de 1000 000 tals som väntas bli utan sin försörjning.

Ykrkesutbildning och arbetsförmedlingarna får också mer pengar för att möta den ökade utslagningen på arbetsmarknaden.

Det blir däremot inget extra barnbidrag eller sänkt moms, två förslag som tidigare diskuterats. Utöver vad budgetförslaget visat ges ingen mer stimulans att öka efterfrågan.  Inte heller blir det direkta satsningar på fordonsindustrin.  Risken är all den tekniska kompetens som finns här går förlorad samtidigt som Västar Götalandsregionen går en dyster framtid tillmötes.

A-kassereglerna behålls vilket innebär att många får svårt att klara sin försörjning. Hur går det då för kommunerna som inte heller får några nya pengar att möta krisen med. Ökad arbetslöshet innebär ju minska skatteinkomster och ökade utgifter för kommunerna .

Stimulanspaket är det knappast snarare en tilläggsbudget till den budget som redan presenterats. Att som Reinfeldt gör kalla detta för den mest expansiva budgeten i EU  är en klar överdrift.


-Det den mest ‘expansiva' budgeten lyckas med när man skalar bort övriga åtgärder är att ta fram mer pengar till skattesänkningar. Skattesänkningar riktade till de med arbete främst, medel och höginkomsttagare. Det är kanske inte det som behöver ekonomisk stimulans främst?(Claeskrantz)


Många är kritiska , inte ens regeringens egen expert tror på att krispaketet ska ge stimulans åt ekonomin.

Media:SVD  SVD2  SVD4 SVD5 SVD6   SVD7 DN  DN2  DN3  AB  AB2 Intressant
Läs även andra bloggares åsikter om  , , , , , , ,


Kommentarer
Postat av: Apse

tekniska kompetens?Vi har ju Volvo Lastvagnar och SAAB Scania kvar och de har minst lika god kompetens. Lastbilar vet du...

2008-12-05 @ 21:48:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback