Välfärden hög prioritet

Alliansens politik har skapat ett osäkrare och hårdare samhälle att leva i. Fler än tidigare har hamnat i utanförskap trots löften om motsatsen. Höjningen av avgiften till arbetsklöshetskassan samtidigt som ersättningen vid arbetslöshet  minskat och omläggningen av sjukförsäkringen  gör att de som drabbas har svårt att klara sig . Maskorna i välfärdssystemet har glesnat och fler faller igenom. 
Trots sänkta skatter har inflationen gjort att det är dyrare att leva idag. Vissa skattesänkningar som fastighetskatten har gjort livet lättare för de som redan är rika. Klyftorna har ökat.

Opinionsinstitutet Synovete har tittat närmare på vad det är som påverkar valet av parti.  resultaet visar att de så kallade marginalväljarna ändrat åsikt.

- "Andelen väljare som tycker att s "lyssnar på vanligt folk" har ökat med 14 procentenheter, till 49 procent. Kraftigt positiva ökningar märks också för begepp som "står på de svagas sida" och"hederlighet".  DN

Den svenska modellen monteras sakta men säkert ned samtidigt som privatiseringen ökar. Det är detta som troligen ligger bakom alliansens minskade stöd i valmanskåren inte  FRA-lagen. Möjligen kan hanteringen av FRA-opinionen och kritiken i de egna leden mot FRA-lagen ha påverkat diskussionen om regeringsduglighet.
 
Det är fortfarande relativt jämt mellan blocken och vinden kan snart vända. Det är intressant att se att det är ungdomarna som sviker alliansen. I åldrarna 18-23 år sympatiserar 63% av väljarna med oppositionen (mp, s och v) jämfört med 29% som stöder regeringspartierna. Det är här FRA-frågan kan ha betydelse.  Ju jämnare det är mellan blocken desto större betydelse har ungdomsväljarna för valutgången.  
Som opinionsläget ser ut i nuläget kan  Sverigedemokraterna  få en vågmästarroll efter valet.
DN , DN2, SVD
Bloggat:   promemorian
Publicerat på Intressant.se
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentarer
Postat av: Peter PC Carlsson

Skulle nog inte vilja säga att det är jämt mellan blocken. Den rödgröna-röran (för att säga som CarlBildt) är i ett klart övertag.Vad som kommer att hända är dock svårt att förutse.

2008-08-25 @ 14:16:42
URL: http://enbart.blogg.se/
Postat av: Andreas

Även övriga partier ökar något. Är det PP som spökar där?

2008-08-25 @ 19:31:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback