Kriminalisera handlingen inte tanken, räcker det?

Svenska FN-förbundet ger ett antal förslag vars syfte är att motverka rasism och etnisk diskriminering. De föreslår  med hänvisning till FN-stadgan att Sverige ska kriminalisera rasistiska organisationer som Nationalsocialistisk front (NSF) och Svenska motståndsrörelsen (SMR). Behovet att förbygga och motverka rasim och diskriminering har ökat. Antalet hatbrott med rasistskt ursprung har ökat samtidigt som rättsväsendet haft svårt att hanera den typen av brott.
Hjälper det att förbjuda rasistiska organisationer? Vilken effekt kan det få?
Ett faktum är att NSF och SMR,som nazisterna i Tyskland en gång gjorde, använder yttrandefriheten för att avskaffa demokratin.  De bryter mot lagen och är klart antidemokratiska.  Ett förbud är en klar markering från samhällets sida och en kriminalisering kan leda till att färre aktiverar sig i rasistiska organisationer.
Problemet med ett förbud är var gränsen ska dras och av vem. Det är förmodligen svårare att kontrollera en organisation som går under jorden och därmed också svårare att bemöta. Rasistiska handlingar är brottsliga men frågan är om det är möjligt att kriminalisera tankar?
Kunskap brukar vara nyckeln till det mesta. Rasism ligger ofta på ett djupare personligt plan och är därför inte alltid mottaglig för fakta. En trygg och hel människa känner inget hot från de  eller det som upplevs som främmande. En trygg och hel människa har förmåga att känna empati och visa tolerans. Det gäller att skapa ett rikare och tryggare samhälle där jordmånen för rasism förmultnar.

Valet (Svensk text: M Wiehe)
Fröna växer sakta under ytan
dom trivs där det är fuktigt, mörkt
och kallt.
Först när bladen börjar synas,
 kan man se
att det är ogräs överallt.
Men om man tittar bort,
inget hör, inget ser.
Hur vet man då?
För hör man inget, finns väl
ingenting
Och det man ser finns säkert
inte till.
...
Vakna upp, fatta mod
börja se dig omkring.
Bli inte en av dom som bara står
där sén,
och säger att jag visste ingenting.
                                                                    ...                                                                           
    
SvD, AB

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer
Postat av: Peter PC Carlsson

Det finns en skylldighet anser jag att vi var och en ser och agerar. Men jag tror inte på förbud, jag tror på en öppen debatt. Jag ser inte det stora hotet i Sverigedemokraterna, hur illa jag än tycker om dem. Utan jag ser det i att i de vanliga och accepterade partierna så döljs rasistiska tankar och åsikter. Det är dessa vi skall angripa, det är dessa rötter som vi skall rycka upp.Däremot ska vi inte ge oss in och argumentera på rasisternas planhalva, det är ingen mening. Vi har inte samma agenda.För mig är Sverigedemokraterna rassister.

2008-08-11 @ 20:26:43
URL: http://enbart.blogg.se/
Postat av: Argbiggan

Organisationer med rasism på agendan är att betrakta som terrororganisation och de är ju förbjudna.

2008-08-13 @ 22:03:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback