Filmfestivalen går mot sitt slut.

En vecka full av bra filmer det är vad Jönköpings filmfestival bjudit på.
Av  de filmer jag sett under veckan är det två som berört mig extra starkt
Citronlunden   Fransk-Israelisk film, 2008

 En lågmäld  film som skärskådar palestiniernas svåra situation på Västbanken genom att  
skildra en palestinsk kvinnas öde. Hennes olycka börjar med den nye grannen, Israels försvarsminister. Hennes levebröd citronlunden, som hennes far en gång planterade, anses vara en 
fara för ministern. Vi får följa den palestinska kvinnans kamp för rätten att fortsätta odla och 
vårda sin citrionlund. Slutscenerna är starka då kameran först fokuserar på muren som byggts mellan ministern och citronlunden och sedan förflyttar sig bakom muren. Där står nedhuggna och förtvinade citronräd. Ett livsverk och en försörjningskälla har slagits i spillror  för  ett hot som inte fanns.

Den stora utförsäljningen. Tysk dokumentär, 2007

-Krig avhumaniserar då bomberna fälls på hög höjd och skadeverkningarna inte kan ses av planets besättning. På samma sätt är det med ekonomisk politik byggd på statistik  där människorna bakom skyms av siffrorna ,  Stiglitz, nobelpristagare i ekonomi och fd chefsekonom i världsbanken. Med det uttalandet börjar filmen.  

Den stora utförsäljningen visar hur privatiseringen skördar sina  offer.
Utförsäljning av el- och vattenbolag  till pivata bolag i Sydafrika ställer människor i Soweto utan ström och vatten när de p g av arbetslöshet inte kan betala de allt högre avgifterna.
Privatiserad sjukvård som resulterar i illa skött vård för de som inte kan betala dyra sjukhusräkningar. Intensvivvårdspatienter i liggandes i trång och överbelarmad korridor talar sitt tydliga spår. Kvinnan vars liv upprätthålls så länge släkt och vänner orkar att med handkraft hålla igång luftballongen hon intuberats med. Priset för att få ligga i respirator är för högt.
Storbritanniens Margret Thatchers privatiseringspolitik som följts upp av labourregeringen illustreras med en privatiserad järnväg i förfall.
Det som inger hopp  är den kampvilja den filipinska kvinnan har för att rädda sitt barn, elkrisgruppernas kamp för att behålla ljuset i Soweto , den brittiske lokförarens klarsynthet och byborna i Bogota som vann kampen och själva står som ägare till vattnet efter långvarigt"vattenkrig" med myndigheter, polis och militär. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Läs mer i jnytt

Kommentarer
Postat av: Argbiggan

Man borde tvinga alliansen att se den tyska dokumentären "Den stora utförsäljningen". Varför inte också ett möte med professor Stiglitz.

2008-08-31 @ 16:09:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback