80-talisterna, omskrivna och nedskrivna.

80-talister med krossade livsstilsdrömmar söker akut psykvård är rubriken i  SvD.   När allt inte är på topp gungar  marken  under fötterna på 20-30-åringarna är artikelns budskap.   Mellan raderna kan man läsa att en ny patientgrupp   som inte klarar av livets motgångar tar plats och tid från de som verkligen behöver hjälp. 
Jag förstår inte den tankegången. Är det inte bra att unga människor vågar ta plats och begära hjälp när livet krisar? Äger inte den som upplever kris känslan? Ska de som tidigare generationer tiga, lida och stänga in sig tills det går över?  Kapslas inte krisen in då?
Överallt klagas det på 80-talisternas val av livsstil. Jag gör det också  till och från. 
Men tänk efter nu!  Är det inte så den äldre generationen alltid har gjort, utropat verop och förfasat sig över dagens ungdom?
 Det gjorde redan Sokrates på sin tid i klagostycket  "Vår ungdom" omkring 400 år före vår tideräkning år 0. 

"Vår ungdom                                                                               
Vår ungdom älskar ingenting                               
annat än lyx och lättja.                                              
Unga män och kvinnor uppför sig 
sämre än någonsin tidigare.                                                                         ,
De  föraktar varje auktoritet och
har ingen respekt för de äldre.                               
Vår   tids  barn  har   blivit tyranner
över oss. "


Faktum är att  unga människors värderingar inte bara är en  spegling av nuet  utan också en föraning om vad som komma ska. En generation välutbildade, experimenterande, mångkulturella, individualistiska och samtidigt kollektivistiska 80-talister  som  ställer krav är en   grupp att räkna med.
Tomas Furth, framtidsforskare, har studerat 80-talisterna närmare och redogör för forskningen i boken "The MeWe Generation". Han menar att den genarationen kommer att förändra samhället lika mycket som 68-generationen en gång gjorde. 80-talisternas "kvartslivskris" ser han som något positivt, en språngbräda in i framtiden.

Kommentarer
Postat av: Johanna

80-talister och 40-talister i samma båt. :)

2008-04-23 @ 17:03:34
Postat av: KajsaMaria

Det verkar hoppfullt med 80-talisterna. De räknar med att bli lyssnade på, är vana att säga ifrån, tränade redan på förskolan att reflektera, diskutera och uttrycka sina tankar och idéer. Många 80-talister har gått på förskolan. Där uppfostras inga lydiga ja-sägare. Samhället behöver inte på samma sätt längre lydiga löneslavar som står med mössan i hand. 80-talisternas egenskaper speglar kanske samhällets behov på något sätt.

2008-04-27 @ 20:51:41
URL: http://heksann.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback